Sernik cytrynowy z roladą truskawkową
Truskawki w pełni więc wykorzystajmy je godnie. Dzisiaj przepis na bardzo fajny sernik z roladą i truskawkami. Taki tort gościł na naszym stole z okazji Dnia Mamy ale to nie znaczy, że nie możecie go przygotować z innej okazji.
Składniki:
rolada
5 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
300 g świeżych truskawek
2 galaretki truskawkowe
1,5 szklanki wody
masa serowa
600 g twarogu zmielonego
400 ml śmietany 30%
sok z 2 cytryn
100 g cukru
skórka starta z 1 cytryny
3 łyżki żelatyny rozpuszczone z 3 łyżkami wrzątku
świeże truskawki i mięta do dekoracji
Przygotowanie:
rolada
galaretki rozpuść we wrzątku i ostudź, dodaj zmiksowane truskawki i odstaw, aż masa zacznie tężeć.
białka ubij ze szczyptą soli i cały czas ubijając dodawaj po łyżeczce cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, oraz ocet. Na sam koniec dodawaj stopniowo mąkę. Gotowe ciasto wylej na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem pergaminowym i piecz placek przez 7-10 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C.
Gotowy placek po upieczeniu zwiń w roladę i okręć ściereczką. Jak rolada ostygnie delikatnie ją rozwiń i napełnij masą truskawkową, znowu zwiń roladę i całość owiń folią aluminiową. Roladę wstaw do lodówki na 2 h.
Roladę pokrój na kawałki o grubości 1 cm i wyłóż nimi spód oraz boki tortownicy.
masa serowa
w naczyniu miksującym zmiksuj ser na gładką masę. Następnie ucieraj ser z cukrem i dodaj śmietanę, sok z cytryny oraz skórkę. Na sam koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę, wszystko dobrze wymieszaj i gotową masą serową zalej rolady. Tort wstaw do lodówki na 2 h i udekoruj świeżymi truskawkami oraz miętą.
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Dopieszczony w każdym calu :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda ! Jak korona :D
OdpowiedzUsuńwyszło super, przepyszny tort, który przetrwał zaledwie jedeń dzień w lodówce, hihihi :) polecam!
OdpowiedzUsuń