Konfitura morelowo - bananowa




Kochani dzisiaj prezentuję Wam fajny i lekki przepis na konfiturę morelowo - bananową. To świetny dodatek na kanapkę i bez cukru. To jest pierwszy przepis do którego nie dodałam, żadnej substancji żelującej i naprawdę konsystencja jest bardzo zwarta. Trafiłam na tak świetne owoce, że nie użyłam ani grama cukru, jednak jeżeli lubicie słodko użyjcie cukru trzcinowego i tutaj już ilość dowolna według Waszego smaku  :) 

Mam nadzieję, że skusicie się na zrobienie kilku słoiczków 


Składniki:
1 kg moreli bez pestek 
1 kg bananów

Fajne dodatki znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
Owoce myjemy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wszystko wrzucamy do garnka i na małym ogniu gotujemy co jakiś czas mieszając. Gotujemy ok 2 - 2,5 h, konfitura bardzo ładnie nam zgęstnieje. Jeżeli jednak lubicie słodko to na samym początku dodajcie cukier, jednak uważam, że to połączenie samo w sobie jest dość słodkie. Gotową jeszcze ciepłą konfiturę przelejcie do czystych i wysterylizowanych słoiczków, zakręcając je układając na ściereczce do dołu wieczkiem. 

Tutaj możecie zawekować , jednak jeżeli nie chcecie to w lodówce spokojnie może postać ok miesiąca.


Smacznego!

Komentarze

  1. Muszę wypróbować ten przepis bo wygląda cudownie. Już czuję ten zapach :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty