środa, 8 lipca 2015

Dzikie zrazy z sarny


Ostatnio miałam możliwość przetestowania świetnych szybkowarów, które przysłała mi Firma ASTON . W nawale pracy i w fali upałów, przyznaję, że  ciężko było mi ustać w kuchni i tutaj taka ciekawostka jeść coś trzeba, a taki szybkowar okazał się genialnym rozwiązaniem. Wszystko wrzucamy do gara i samo się robi :)

Szybkowar  jest lekki, a zarazem bardzo masywny, pozytywnym zaskoczeniem jest okres gwarancji przedłużony na 10 lat - taka gwarancja daje do myślenia, że produkt jest dobry, a Firma nie sprzedaje bubli. Przykrywa z zaworem jest bardzo prosta w obsłudze, a wisienką na torcie jest to, że naczynia świetnie się myją i nadają się do wszystkich rodzajów kuchenek.

Przygotowałam dzikie zrazy z sarny, normalnie przygotowuję je ok 2h z szybkowarem zajęło mi to 35-45 minut, różnica czasowa jest ogromna dlatego taki szybkowar powinien znaleźć się w każdej kuchni.  

Składniki:
300 g karczku lub szynki z sarny ewentualnie jelenia
ok 10 g słoniny ( kilka cienkich paseczków)
3 łyżki musztardy Dijon
czerstwa bułka
4 łyżki oliwy 
1 łyżka miodu
1 cebula
3 ogórki konserwowe
mąka do panierowania 
smalec do smażenia

250 g pieczarek
1 papryka
1 seler
1 szklanka białego wina
 1 łyżka miodu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 ziarna jałowca
3 liście laurowe
sól i pieprz do smaku


Wszystkie składniki znajdziecie tutaj


Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę i sklaruj na patelni z miodem, dodaj ją do miseczki z bułką i oliwą, dodaj musztardę i wszystko rozmiażdż widelcem na gładka masę. Karczek pokrój w cienkie plastry i rozklep je. Rozklepane mięso posmaruj farszem wcześniej przygotowanym, i ułóż po jednym plastrze słoniny oraz cienki plaster ogórka, zwiń boki do środka, a potem jak naleśnik, możesz przebić wykałaczką dla bezpieczeństwa aby się trzymały. Zrazy obtocz w mące i obsmaż na smalcu z każdej strony, następnie ułóż na dnie szybkowaru. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki, obrany i pokrojony seler, pokrojoną w kostkę paprykę, przecier pomidorowy, miód. Dodajemy jałowca, liścia laurowego, doprawiamy na oko ( nie za mocno, lepiej doprawić potem ) i zalewamy wszystko winem. 


Wszystko zagotowujemy w zamkniętym szybkowarze, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i dusimy ok 35-45 minut. Do zrazów świetnie pasują młode ziemniaczki lub kasza gryczana. 



Smacznego!


Testowaliśmy szybkowary Firmy ASTON 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz