Meksykańskie burrito
W naszych domach coraz częściej gości tortilla, może dlatego że lubimy zdrowe fast foody i częściej robimy je sami. Moja dzisiejsza propozycja to domowe meksykańskie burrito, w sam raz na niedzielny obiad.
porcja dla 2 osób:
Składniki:
sos
1 dojrzały pomidor kiściowy
1 ząbek czosnku
sok z połowy limonki
1 łyżeczka musztardy Dijon
odrobina oliwy z oliwek
0/5 pęczka posiekanej kolendry
farsz burrito
300 g mięsa mielonego wołowego
3 ząbki czosnku
150 g pomidorów w całości bez skórki ( mogą być z puszki)
100 g czerwonej fasoli z puszki
1 łyżeczka pasty z chilli
100 g cebuli dymki
pęczek świeżej kolendry
50 ml oliwy z oliwek
odrobina wody
1 limonka
1 łyżeczka cukru/miodu
przyprawy do smaku: pieprz, sól, odrobina pieprzy białego,
2 duże płaty tortilli
Ciekawe składniki znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
sos
pomidora myjemy, i kroimy drobno wrzucamy do naczynia miksującego, dodajemy 1 ząbek czosnku, posiekana kolendrę, musztardę, sok z limonki i odrobinę oliwy. Wszystko miksujemy na gładką masę i przelewamy do 2 miseczek, przyozdabiamy świeżą kolendrą.
farsz burrito
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy 1 posiekany ząbek czosnku, następnie dodajemy mięso i wszystko smażymy. Doprawiamy białym pieprzem i solą, smażymy cały czas mieszając. Usmażone mięso przerzucamy do oddzielnej miseczki.
Następne 2 ząbki czosnku drobno siekamy i smażymy na oliwie z posiekaną dymką, zalewamy wszystko sokiem z limonki i dodajemy pomidory i dolewamy trochę wody.Wszystko dusimy, następnie dodajemy pastę z chilli , cukier. Sos redukujemy, aż będzie gesty i zawiesisty, następnie dodajemy mięso i fasolę. Na koniec doprawiamy jeżeli jest konieczność i dodajemy posiekaną kolendrę i wszystko mieszamy.
Płaty tortilli podgrzewamy na patelni grillowej, na tortillę wykładamy połowę farszu zawijając. Podajemy maczając w sosie.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz