Orzeszki


Nie wiem jak Wy, ale wzięło mnie na wspomnienia :) Przypomniało mi się dzieciństwo kiedy mama robiła orzeszki na imieniny, a ja je zawsze podkradałam i chowałam po kieszeniach. Co najlepsze, kiedy przychodzili goście i patery były wystawiane do kawy, byłam tą pierwszą, która zabierała się za orzeszki. Dzisiaj trochę przyznaję, że lenię się je przygotować, a to wszystko dlatego, że są dość pracochłonne. Jednak jak macie trochę czasu i chcecie powspominać to tutaj przedstawiam Wam propozycję na wieczory rodzinne przy kartach podczas smażenia :).

Ja używam starej patelni z formami na orzechy i kuchenki gazowej do smażenia :) 

Porcja na ok 30 orzechów

Składniki:
ciasto
4 szklanki mąki
1 kostka masła
1 łyżeczka sody
1 szklanka śmietany 18%
1 cukier wanilinowy
olej do sparowania formy

masa
1 kostk1 masła
3/4 szklanki mleka
250g - 300g mleka w proszku 
1,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao


Przygotowanie:
ciasto
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać na gładką zwartą masę. Formę do orzechów posmarować tłuszczem u wykładać do niej ciasto, zacisnąć i smażyć, aż ciastka się przyrumienią. Wyłożyć i ostudzić.

masa 
W garnku rozpuść masło, dodaj mleko i cukier, mieszaj aż wszystko się rozpuści. Dodaj kakao i używając miksera wszystko połącz na gładką masę powoli dodając mleko w proszku. Masę delikatnie ostudź i nadziewaj nią połówki orzechów, które następnie sklej. 


Smacznego!




Komentarze

  1. Ale urocze! Orzeszki jadłam kupę lat temu i niestety nie pamiętam jak smakują :(
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze je koniecznie zrobić 😋

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupełnie ich nie pamiętam z dawnych czasów...;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko! Też je pamiętam z dzieciństwa! Super były. A wiecie moze, gdzie taką foremke można kupić? Bo nawet nie wiem jak to wpisac w google. -,-

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poszukaj na allegro albo olx wpisując patelnia do orzechów. 😉

      Usuń
    2. Dzięki wielkie ^___^

      Usuń
  5. wyglądają apetycznie a jeszcze lepiej smakują.Ładnie ci sie udało.



    OdpowiedzUsuń
  6. Witam.Niestety nie moge jesc glutenu,czy mialaby Pani przepis na ciasto do tych orzeszkow na bazie maki np: owsianej,z ciecierzycy,kasztanowej,gryczanej lub innej bezglutenowej?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty