Orzeszki
Nie wiem jak Wy, ale wzięło mnie na wspomnienia :) Przypomniało mi się dzieciństwo kiedy mama robiła orzeszki na imieniny, a ja je zawsze podkradałam i chowałam po kieszeniach. Co najlepsze, kiedy przychodzili goście i patery były wystawiane do kawy, byłam tą pierwszą, która zabierała się za orzeszki. Dzisiaj trochę przyznaję, że lenię się je przygotować, a to wszystko dlatego, że są dość pracochłonne. Jednak jak macie trochę czasu i chcecie powspominać to tutaj przedstawiam Wam propozycję na wieczory rodzinne przy kartach podczas smażenia :).
Ja używam starej patelni z formami na orzechy i kuchenki gazowej do smażenia :)
Porcja na ok 30 orzechów
Składniki:
ciasto
4 szklanki mąki
1 kostka masła
1 łyżeczka sody
1 szklanka śmietany 18%
1 cukier wanilinowy
olej do sparowania formy
masa
1 kostk1 masła
3/4 szklanki mleka
250g - 300g mleka w proszku
1,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
ciasto
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać na gładką zwartą masę. Formę do orzechów posmarować tłuszczem u wykładać do niej ciasto, zacisnąć i smażyć, aż ciastka się przyrumienią. Wyłożyć i ostudzić.
masa
W garnku rozpuść masło, dodaj mleko i cukier, mieszaj aż wszystko się rozpuści. Dodaj kakao i używając miksera wszystko połącz na gładką masę powoli dodając mleko w proszku. Masę delikatnie ostudź i nadziewaj nią połówki orzechów, które następnie sklej.
Smacznego!
Ale urocze! Orzeszki jadłam kupę lat temu i niestety nie pamiętam jak smakują :(
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Koniecznie musisz sobie przypomnieć ten smak 😉
UsuńMusze je koniecznie zrobić 😋
OdpowiedzUsuńZupełnie ich nie pamiętam z dawnych czasów...;)
OdpowiedzUsuńHihi bo to moje dawne czasy 😉
Usuńpięknie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńDziekuję 😊
UsuńO matko! Też je pamiętam z dzieciństwa! Super były. A wiecie moze, gdzie taką foremke można kupić? Bo nawet nie wiem jak to wpisac w google. -,-
OdpowiedzUsuńPoszukaj na allegro albo olx wpisując patelnia do orzechów. 😉
UsuńDzięki wielkie ^___^
Usuńwyglądają apetycznie a jeszcze lepiej smakują.Ładnie ci sie udało.
OdpowiedzUsuńWitam.Niestety nie moge jesc glutenu,czy mialaby Pani przepis na ciasto do tych orzeszkow na bazie maki np: owsianej,z ciecierzycy,kasztanowej,gryczanej lub innej bezglutenowej?
OdpowiedzUsuń