Domowe lody arbuzowe
Po weselu zostało dużo owoców, zrobiłam konfitury i soki ale z arbuza długo się zastanawiałam co przygotować - i wyszły lody. To wszystko przez tą falę upałów. Lody wyszły obłędnie i smaku takiego nie znajdziecie w żadnym sklepie. Co prawda konsystencja przypomina trochę sorbet, a to wszystko dlatego że arbuz ma w sobie dużo wody.
Składniki:
1,5 kg arbuza (bez skóry i bez pestek)
300 ml śmietany 30%
3-4 łyżki miodu
Ciekawe rzeczy znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Do naczynia miksującego wrzuć arbuza i zmiel na konsystencję płynną, dodaj miód. W osobnym naczyniu ubij śmietanę na sztywną pianę i powoli mieszając dodawaj płynnego arbuza. Płynne lody przelej do pudełek przeznaczonych do zamrażania i zamroź (najlepiej na noc). Gotowe lody wystaw 10 minut przed podaniem z zamrażarki aby trochę zmiękły i przekładaj do pucharków dekorując mięta.
Smacznego!
Cudowne, mniam. Zjadłabym teraz z chęcią :-)
OdpowiedzUsuń