Faszerowany bakłażan kaszą pęczak z indykiem i serem feta




Dzisiaj bardzo lekka propozycja obiadowa z chrupiącym, zapiekanym pęczakiem i mięsem z indyka. W sam raz na doładowanie organizmu, szczególnie teraz kiedy są wakacje, a za oknem wieje i leje :(

Porcja dla 2 osób

Składniki:
1 duży bakłażan
100 g mięsa mielonego z indyka
1 torebka kaszy pęczak KUPIEC
1 mała cebula dymka
2 ząbki czosnku
50 g sera feta
0,5 łyżeczki pasty chilli
odrobina curry, papryki słodkiej i kurkumy
sól i pieprz do smaku
o,5 pęczka świeżej kolendry
odrobina oliwy

Przygotowanie:
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni z odrobiną oleju smaż posiekany na drobno czosnek i cebulę, dodaj mięso. Jak mięso ładnie się zarumieni dodaj przyprawy, na koniec dodaj posiekaną drobno kolendrę i wszystko dokładnie wymieszaj z ugotowaną kaszą i ostudź.  Ser feta pokrój w drobna kostkę i wymieszaj z farszem. Bakłażan umyj i przekrój na pół, delikatnie wydrążając środek i napełnij farszem. Bakłażany skrop delikatnie oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 C, piecz przez 30-40 minut. 


Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty