środa, 22 listopada 2017

Sałatka z soczewicą, szpinakiem i serem feta



Soczewica to ostatnio mój ulubiony dodatek w sumie do wszystkiego i uważam, że jest trafiona do wielu dań. Szczególnie do różnych sałatek. Do tego szpinak, który uwielbiam w połączeniu z serem feta i miodem. 
Tak zdecydowanie to połączenie mi odpowiada na drugie śniadanie. Wszystko przygotowuje na świeżo i zamykam w lunch boxie, a dressing zabieram w słoiczku i ciesze się świeżą sałatką nawet wieczorem. 

Składniki:
szklanka soczewicy
200 g świeżego szpinaku
150 g sera feta
ok 100 g orzechów pekan

dressing
2 łyżki miodu
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka skoku z cytryny
2 łyżki oleju orzechowego
sól i pieprz do smaku
(wszystko wymieszaj)

Przygotowanie:
Przepłucz soczewicę i gotuj ok 30 minut w proporcji jedna część na dwie części wody. Ostudź
W misce połącz, szpinak, orzechy, soczewicę i ser feta pokruszony.
Wszystko polej dressingiem.




Smacznego!

4 komentarze: