Pierogi na słodko z jabłkiem i cynamonem




Dziś przygotowałam dla Was pierogi, tym razem na słodko ale z nutą cynamonową. Tak proste w przygotowaniu, a sprawiają tyle radości. 
Pamiętacie jak ostatnio wstawiłam na instagramie zdjęcia ze zbiorów tegorocznych jabłek? 
Tak to teraz musicie mi wierzyć ale ja jabłka ze swojego ogrodu mam cały rok. Dlatego nawet srogą zimą będą Wam wstawiała coś jabłkowego :)

Składniki:
ciasto
560 g mąki
1 jajko
2 łyżki oleju
1,25 szklanki gorącej wody

4 jabłka 
cukier 
cynamon 


Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, zasypujemy cukrem w takiej ilości jakiej lubimy no i słodycz zależy od jabłka. 

Składniki ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką, w środek wkładamy łyżeczkę jabłek i odrobinę cynamonu, następnie formujemy pierogi. 

Gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Pierogi możemy podawać ze śmietaną na słodko.



Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty