wtorek, 7 listopada 2017

Czekoladowy tort z burbonem


Wielkimi krokami zbliżają się Andrzejki, a jak Andrzejki to imieniny mojego Taty. W tamtym roku zrobiłam mu tort na bazie burbonu i był nim zachwycony, dlatego w tym roku podwajam tę przyjemność :) 
Dodatkowo jego ulubione ciasto zasiliłam podwójną czekoladą i czekoladową bezą. 
Jak myślicie skradnie to ciasto jego serce??? Zdecydowanie tak :)

Składniki: 
biszkopt
7 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki (w tym 3 łyżki kakao)
1 łyżka octu
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
szczypta soli

syrop do nasączenia
2 czubate łyżki cukru cukru
1 kieliszek burbonu lub kahlua
woda (najpierw wsypać składniki do filiżanki i wodą, zalać do pełna filiżankę)


mus
350 g czekolady deserowej
800 ml  śmietany 30%
1 łyżka burbonu
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/3 szklanki cukru

czekoladowa beza
2 białka
1/3 szklanki cukry
szczypta soli
2 łyżeczki kakao

ganache
150 g czekolady dserowej
1 łyżka miodu
1 łyżka śmietany 30%



Przygotowanie:
biszkopt czekoladowy 
białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Przecinamy go na trzy części tak aby powstały trzy placki. 

syrop do nasączenia
do filiżanki dodać cukier i burbon, następnie filiżankę uzupełnić wodą i wszystko wymieszać. 

mus
w kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać burbon, cukier wanilinowy i cukier, wszystko wymieszać i odstawić do lekkiego ostygnięcia. W oddzielnej misce ubijamy śmietanę na sztywno, następnie dodajemy ostudzone składniki z kąpieli wodnej i energicznym ruchem wszystko łączymy ze sobą, tak aby powstała puszysta masa.

beza czekoladowa
białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i powili dodajemy cukier, na sam koniec dodajemy przesiane kakao i beze mieszamy już silikonową łopatką.
Bezę rozkładamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i suszymy w 120 C przez 10 minut, następnie zmieniamy temperaturę na 100 C termoobieg lub lekko uchylone drzwiczki i suszymy jeszcze ok 50 minut. 

ganache
wszystkie składniki łączymy ze sobą w kąpieli wodnej, i mieszamy tak aby powstała gładka polewa. 



Biszkopt przecinamy na trzy równe placki, każdy z nich nasączamy syropem i dwa poziomy tortu przekładamy musem czekoladowym z burbonem.

Tort polewamy czekoladowym ganache i dekorujemy pokruszoną bezą czekoladową.


Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Jestem pewna, że tata będzie zachwycony :)
    W ogóle to taki męski tort; mój też by się w nim zakochał :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już próbował i tort zdał egzamin więc powtórka będzie na imieniny :)

      Usuń