czwartek, 16 listopada 2017

Marchewkowe kotleciki z fetą


Kochani w mojej kuchni zaczną się wkradać potrawy bez glutenu, a to tylko dlatego, że ostatnio robiłam sobie badania i coś poszło nie tak. Okazuje się, że dopadły mnie jakieś małe problemy z glutenem. I tu się zastanawiam co dzieje się z naszymi rolnikami?? I nadmiarem oprysków?

W brew pozorom gluten nie jest zły tylko ja mam nietolerancję na pestycydy, które znajdują się w przyspieszaczach wzrostu (opryskach), którymi rolnicy nawożą swoje pola. I czuje, że tu zaczną się schody, jeżeli chodzi o zdrową żywność typu pszenica? 

Sama nie wiem teraz co oznacza słowo zdrowy i bio, bo jakoś to nie idzie w parze. 
No nic poszukam i po testuję, a przepisy będą urozmaicane :)

Dziś mam dla Was świetne kotleciki marchewkowe z serem feta, które świetnie smakują na zimno więc śmiało do pracy czy szkoły możecie pakować. 

Porcja 8 kotlecików

Składniki: 
2 marchewki
1 jajko
100 g sera feta
1 mała cebula
1 łyżka mąki kokosowej
pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie: 
marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, dodaj pokrojoną w małą kostkę cebulę, jajko i pokruszony ser feta. Wymieszaj wszystko, a na sam koniec dodaj pieprz do smaku i mąkę kokosową i wszystko delikatnie przemieszaj. 

Kotleciki formuj i smaż na rozgrzanym oleju, aż zarumienią się z obu stron.

Podawaj ze szpinakiem i śmietaną :)



Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis, często eksperymentuje w kuchni i choć na żadnej wykluczającej diecie nie jestem to też przyrządzam potrawy bez glutenu czy mięsa, lubię różnorodność :) pozdrawiam i życzę zdrówka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :* Mam nadzieje, że wszystko wróci do normy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby takie proste, a chyba bym na to nie wpadła. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy moge uzyc innej maki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak możesz użyć normalnej pszennej, a jeżeli chcesz bez glutenu to może być mąka kukurydziana, orkiszowa albo ziemniaczana.

      Usuń
  5. Czy używasz prawdziwej greckiej fety, czy może być nasz serek typu feta? Pytam, bo zdecydowanie różnią się konsystencją.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak rzeczywiście różnią się konsystencją, używam prawdziwej jednak przy serku typu feta sądzę, że konieczne będzie zagęszczenie ciasta i dodanie np łyżki skrobi

      Usuń
  6. Świetnie, że są lekkie te kotleciki. Super wyglądają!

    OdpowiedzUsuń