Czebureki z mięsem
Gruzińskie Czebureki ostatnio skradły moje serce. To delikatne ciastko twarogowe z soczystym farszem mięsnym. Smażone na głębokim tłuszczu po przegryzieniu lub przekrojeniu uwalnia się z nich delikatny aromat i wypływa z nich lekki bulion.
Porcja na ok 26 pierogów
Składniki:
ciasto
1 kg twarogu tłustego
950 g mąki
1 jajko
1 żłótko
1,5 łyżeczki sody
400 ml śmietany 18%
farsz
1,5 kg mięsa mielonego (wołowo -wieprzowe)
2 ząbki czosnku
450 ml śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
farsz
do mięsa mielonego dodajemy sprasowany czosnek, śmietanę i przyprawy do smaku. Następnie wyrabiamy farsz.
ciasto
Wszystkie składniki na ciasto łączymy z sobą i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 0,5 cm i wycinamy kółka (użyłam do tego małej miseczki) w środek krążka układamy dość sporo farszu, a następnie sklejamy jak pierogi.
Pierogi smażymy na głębokim oleju 8 minut z jednej strony i 2 minuty z drugiej w 180 C. Możecie smażyć pierogi w frytkownicy.
Smacznego!
Wygląda smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńMieso mielone surowe ma byc?
OdpowiedzUsuńTak mięso powinno być surowe 😏
UsuńCzy można przygotować je wcześniej i zamrozić? Tylko czy później wrzucać na olej zamrożone czy czekać aż się rozmrożą?
OdpowiedzUsuńMroziłam i smażyłam zamrożone. Po usmażeniu smakują tak samo 😉 jednak nie rosną tak jak świeże i ciasto jest bardziej zbite.
UsuńIts like you read my mind! You seem to know so much about this,
OdpowiedzUsuńlike you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is great blog.
An excellent read. I will certainly be back.
Thank you and invite you :)
Usuń