środa, 23 listopada 2016

Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym z bakłażanem i oliwkami



Ostatnio informowałam Was, że Podjęłam wyzwanie Ramy Smaż jak szef kuchni 100 pomysłów na... Twierdziłam, że będzie smacznie No powiem, że wyszło i mam nadzieję, że Wam również posmakuje.

Przy okazji testowałam Ramę Smaż jak szef kuchni i sprawdzałam, czy rzeczywiście jest taka świetna jak ją zachwala sam Pascal Brodnicki. 

Rama Smaż jak szef kuchni jest mixem olejów wysokiej jakości: oleju rzepakowego i słonecznikowego, oczywiście w przypadku klasycznej Ramy Smaż jak szef kuchni, którą testowałam. 

Jak wszystko ma swoje plusy i minusy, zdecydowanym plusem jest to, że rzeczywiście nie pryska przy smażeniu, nawet w wysokiej temperaturze. Ta pozytywna informacja na pewno ucieszy większość z Was. 

4 porcje

Składniki:
500 g makaronu spaghetti
300 g całych pomidorów (wcześniej sparzonych i bez skórki lub z puszki)
100 g zielonych oliwek
260 g tuńczyka (użyłam z puszki w oleju)
1 mały bakłażan 
2 ząbki czosnku
100 g sera grana padano
kilka kropli Tabasco 
sól i pieprz do smaku
świeża bazylia
Rama smaż jak szef kuchni do smażenia 



Przygotowanie:
na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżek Ramy Smaż jak szef kuchni, jak znikną bąbelki wtedy mamy pewność, że patelnia jest dobrze rozgrzana i możemy smażyć. Podsmażamy ok 5 minut bakłażana pokrojonego w kostkę, dodajemy sprasowany czosnek, a następnie odciśniętego tuńczyka, wszystko nadal podsmażamy. Dodajemy pomidory i wszystko dusimy na średnim ogniu pod przykryciem ok 5 minut. Po tym czasie znowu sos podsmażamy, doprawiając Tabasco, solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy oliwki pokrojone na mniejsze kawałki.

W garnku zagotowujemy wodę na makaron i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej smakuje al dente. 

Makaron mieszamy razem z sosem i podajemy z serem oraz świeżą bazylią.



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Świetne połączenie smaków ! Zjadłabym takie spaghetti na kolację z lampką wina :)

    OdpowiedzUsuń