Puszysty jabłecznik
Trochę zatęskniłam za mamusiową kuchnią i za jej wypiekami. Właśnie dzisiaj naszła mnie chęć na trochę tradycji. Taki puszysty jabłecznik na jesienne wieczory do szklanki ciepłego mleka jest wręcz idealny. Do tego niech dołączy dobry film, świece i puszysty kocyk. To zdecydowanie jest mój dzisiejszy zestaw na wieczór.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
250 g masła
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
700 g jabłek (oczyszczonych i bez skórki, pokrojonych w ósemki)
cukier wanilinowy (opakowanie małe)
tłuszcz i bułka tarta lub kasza manna do wysmarowania formy
blacha wymiary 28 x 23,5 cm
Przygotowanie:
Masło stopić następnie ostudzić. W misce połączyć masło z cukrem, następnie ucierając dodajemy kolejne składniki: jajka, przesianą mąkę, skrobie ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ciasto wyrobić na gładką masę.
Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
Do blachy wlać połowę ciasta, następnie ułożyć jabłka i zalać pozostałym ciastem.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 45-60 minut. Jak ciasto się zarumieni sprawdź wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku.
Upieczone ciasto oprósz cukrem pudrem :)
Upieczone ciasto oprósz cukrem pudrem :)
Smacznego!
Mmmm pychota..Uwielbiam takie ciacha są najlepsze :). Jabłecznik wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńU mnie też jabłuszkowo)))
OdpowiedzUsuńSmakowite ciasto:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że to by było idealne ciasto na rozpustne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj piekłam i mówię pychotka naprawdę😋
OdpowiedzUsuń