czwartek, 10 listopada 2016

Puszysty jabłecznik



Trochę zatęskniłam za mamusiową kuchnią i za jej wypiekami. Właśnie dzisiaj naszła mnie chęć na trochę tradycji. Taki puszysty jabłecznik na jesienne wieczory do szklanki ciepłego mleka jest wręcz idealny. Do tego niech dołączy dobry film, świece i puszysty kocyk. To zdecydowanie jest mój dzisiejszy zestaw na wieczór. 

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej 
250 g masła
4 jajka 
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
700 g jabłek (oczyszczonych i bez skórki, pokrojonych w ósemki)
cukier wanilinowy (opakowanie małe)
tłuszcz i bułka tarta lub kasza manna do wysmarowania formy
blacha wymiary 28 x 23,5 cm 

Przygotowanie:
Masło stopić następnie ostudzić. W misce połączyć masło z cukrem, następnie ucierając dodajemy kolejne składniki: jajka, przesianą mąkę, skrobie ziemniaczaną, proszek do pieczenia  i cukier wanilinowy. Ciasto wyrobić na gładką masę.
Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
Do blachy wlać połowę ciasta, następnie ułożyć jabłka i zalać pozostałym ciastem. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 45-60 minut. Jak ciasto się zarumieni sprawdź wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku.

Upieczone ciasto oprósz cukrem pudrem :) 


Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Mmmm pychota..Uwielbiam takie ciacha są najlepsze :). Jabłecznik wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że to by było idealne ciasto na rozpustne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj piekłam i mówię pychotka naprawdę😋

    OdpowiedzUsuń