piątek, 18 listopada 2016

Krem z białych warzyw


Taką porą zdecydowanie ciepłe posiłki są wskazane. Dzisiaj polecam Wam zupę krem z białych warzyw, która Was rozgrzeje i jest zdecydowanie pyszna. 

Składniki: 
100 g korzenia selera
100 g korzenia pietruszki
80 g pora (tylko cześć biała)
80 g cebuli 
80 g ziemniaków
130 g różyczek kalafiora
120 g kalarepy
3 ząbki czosnku
50 g masła
200 g mleka (3,5 % tłuszczu)
250 g bulionu
1,2 łyżeczki rozmarynu 
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
warzywa pokroić na mniejsze kawałki i w garnku podsmażyć na maśle. Dodać mleko, bulion,  rozmaryn i dusić pod przykryciem ok 20-30 minut na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie. Doprawić do smaku i wszystko zmiksować na gładką masę. 


Smacznego!




1 komentarz:

  1. Mmm, ależ pyszności :)
    I te miseczki - prześliczne :)

    OdpowiedzUsuń