wtorek, 1 listopada 2016

Beef Wellington – wołowina w cieście




Beef Wellington to klasyk kuchni anglosaskiej podawana przy okazałych okazjach. Wcale nie jest taka trudna w wykonaniu, a najważniejsza przy przygotowaniu jest cierpliwość i oczywiście dobrej jakości składniki. 

Składniki :
kawałek polędwicy wołowej około 1 kg ,oczyszczonej z błon (najlepiej jej środkowa część )
6 plastrów szynki parmeńskiej
dobrej jakości płat ciasta francuskiego
300 g świeżych prawdziwków (jeśli nie mamy możemy użyć pieczarek )
gałązka świeżego rozmarynu
3 łyżki musztardy Dijon
1 żółtko zmieszane z odrobiną mleka
Sól i pieprz do smaku
Oliwa do smażenia
50 g masła



Przygotowanie :
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż polędwice z każdej strony aż nabierze brązowego koloru i następnie ją odłóż. Wymieszaj musztardę z pół łyżeczki soli i grubo zmielonego pieprzu oraz posiekanym rozmarynem. Otrzymaną pastę rozsmaruj dokładnie po całości polędwicy.

Na patelni rozgrzej masło i wrzuć grzyby. Dodaj pieprz, sól dla smaku i smaż aż wyparuje nadmiar wody około 10-15 min. Wyłóż do miseczki i po ostygnięciu zblenduj lub zmiel na jednolitą masę.

Na arkuszu papieru pergaminowego rozkładamy plastry szynki parmeńskiej tak by lekko na siebie zachodziły, na niej rozsmaruj masę z grzybów. Następnie połóż wołowinę i całość owiń pomagając sobie papierem. 

Ciasto francuskie rozwijamy na kolejnym arkuszu papieru, a na nim układamy owiniętą wołowinę w szynce i całość szczelnie zawijamy ugniatając brzegi ciasta (użyj niewielką ilość wody na krawędzie ciasta aby lepiej się skleiło) . Całość wstaw do lodówki na 20 min.

Rozgrzej piekarnik (funkcja termo obieg ) do 180 C . Włóż blachę by się nagrzała. 

Wołowinę wyjmij z lodówki i posmaruj rozbełtanym jajkiem z mlekiem ,delikatnie ponacinaj ciasto z góry tak aby nie poprzecinać i połóż na rozgrzanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 40 min, aż ciasto nabierze złocistego koloru. 

Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 min. Pokrój w plastry o grubości około 3 centymetrów.



Smacznego!

2 komentarze: