czwartek, 15 września 2016

Tagliatelle z cukinii z sosem tuńczykowo - pomidorowym


W naszym domu cukinia gości na stole przez cały sezon i jeszcze dłużej. Nie wyobrażam sobie grilla bez grillowanej cukinii, a dziś chce ją przedstawić w nowej odsłonie. Wykonanie jest bardzo proste, szybkie, a efekt końcowy jest niesamowity. Oczywiście można zastąpić cukinię w tym daniu normalnym makaronem tagliatelle, jednak zapewniam Was z cukinią jest moc. Nie jeden gość nie wyobrażał sobie zjedzenia tuńczyka na ciepło w takiej postaci, po spróbowaniu prosił o dokładkę. Sądzę, że z Tobą będzie podobnie ;)

2 porcje


Składniki :
2 średniej wielkości cukinie 
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
jeden pomidor obrany ze skórki
5 ząbków czosnku
łyżeczka ziół prowansalskich 
garść świeżej bazylii 
sos tabasco lub mielona papryka chilii 
sól i pieprz grubo mielony do smaku
oliwa
ser grana padano 


Przygotowanie :
Cukinie dobrze myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy jak najdłuższe wstążki. Tak przygotowany "makaron" gotujemy na parze przez ok 8 min w zależności od temperatury, możemy w połowie czasu go lekko przemieszać.

Następnie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy do niej posiekane ząbki czosnku po czym dodajemy odsączonego tuńczyka. Pomidorki wraz z bazylią, ziołami prowansalskimi i kilkoma kroplami tabasco blendujemy, dodajemy do tuńczyka. Wszystko podsmażamy, aż woda lekko odparuje i sos się zredukuje. Dodajemy jeszcze do smaku sól i pieprz ewentualnie więcej kropel tabasco. 

Cukiniowy makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem tuńczykowym. Posypujemy startym drobno serem i grubo zmielonym pieprzem. 



Smacznego!





2 komentarze:

  1. Wspaniale wygląda to danie - tak lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmmm, chętnie bym do Ciebie wpadła na taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń