Ciasteczka czekoladowo - owsiane z dyni
Uwielbiam kuchnię sezonową, a w niej teraz króluje dynia z której możemy przygotowywać na prawdę kulinarne cuda.
Porcja ok 18 ciasteczek
Składniki:
puree z dyni : 200 g pieczonej dyni ( dynię miąższ dyni pieczemy 180 C około 40 minut, następnie blendujemy)
1 łyżka oleju kokosowego
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka wiórki czekoladowe
250 g gorzkiej grubo siekanej czekolady
W misce mieszamy suche składniki, następnie dodajemy puree z dyni i wszystko ze sobą łączymy. Formujemy ręcznie ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C termoobieg około 20 minut
Smacznego!
Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Zdjęcia są bardzo zachęcające. :) Zapraszam na mojego bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńJa jestem jak ciasteczkowy potwór i wiem, ze takie ciacha to by długo u mnie nie postały :}
OdpowiedzUsuńOj wiele byśmy dały za takie ciasteczka! Przeapetyczne! :)
OdpowiedzUsuńTen środek <3
OdpowiedzUsuń