sobota, 24 września 2016

Ciasteczka czekoladowo - owsiane z dyni



Uwielbiam kuchnię sezonową, a w niej teraz króluje dynia z której możemy przygotowywać na prawdę kulinarne cuda. 


Porcja ok 18 ciasteczek

Składniki: 
puree z dyni : 200 g pieczonej dyni ( dynię miąższ dyni pieczemy 180 C około 40 minut, następnie blendujemy) 
1 łyżka oleju kokosowego 
1 cukier waniliowy 
1,5 szklanki mąki 
1 szklanka płatków owsianych 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
1 łyżeczka cynamonu 
1/4 łyżeczki imbiru 
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1/4 łyżeczki soli 
1 szklanka wiórki czekoladowe
250 g gorzkiej grubo siekanej czekolady



Przygotowanie:
W misce mieszamy suche składniki, następnie dodajemy puree z dyni i wszystko ze sobą łączymy. Formujemy ręcznie ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C termoobieg około 20 minut



Smacznego!

4 komentarze:

  1. Zdjęcia są bardzo zachęcające. :) Zapraszam na mojego bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jestem jak ciasteczkowy potwór i wiem, ze takie ciacha to by długo u mnie nie postały :}

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj wiele byśmy dały za takie ciasteczka! Przeapetyczne! :)

    OdpowiedzUsuń