niedziela, 11 września 2016

Buraczane frytki


Dziś zastępujemy tradycyjne frytki burakami. Świetnie nadają się jako dodatek do mięs, albo jako i sama przekąska np. na kolację. 
Nie każdy lubi smak buraków, pamiętajmy że są też zwolennicy. Świetnym przykładem jest moja siostra, która uwielbia buraki od dziecka i wcina je na surowo jak jabłko. Ja odważyć się nie mogę, jednak uwielbiam ich smak. 
Spróbuj koniecznie, a nie pożałujesz :)

Składniki:
2-3 średnie buraki
3 łyżeczki miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki soli
odrobina chilli

Przygotowanie: 
Buraki umyj i obierz ze skórki, następnie pokrój w paski i o grubości 0,5 cm x 0,5 cm. Buraki przełóż do miski i wymieszaj delikatnie z pozostałymi składnikami. 
Blachę wyłóż papierem pergaminowym i przełóż na nią frytki, piecz w rozgrzanym piekarniku 190 C termoobieg przez ok 20-25 min. 
Sprawdź przed wyciągnięciem czy frytki są upieczone. Mogą potrzebować jeszcze ok 5 minut, to wszystko zależy od buraków. 



Smacznego!


1 komentarz: