Buraczane frytki
Dziś zastępujemy tradycyjne frytki burakami. Świetnie nadają się jako dodatek do mięs, albo jako i sama przekąska np. na kolację.
Nie każdy lubi smak buraków, pamiętajmy że są też zwolennicy. Świetnym przykładem jest moja siostra, która uwielbia buraki od dziecka i wcina je na surowo jak jabłko. Ja odważyć się nie mogę, jednak uwielbiam ich smak.
Spróbuj koniecznie, a nie pożałujesz :)
Składniki:
2-3 średnie buraki
3 łyżeczki miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki soli
odrobina chilli
Przygotowanie:
Buraki umyj i obierz ze skórki, następnie pokrój w paski i o grubości 0,5 cm x 0,5 cm. Buraki przełóż do miski i wymieszaj delikatnie z pozostałymi składnikami.
Blachę wyłóż papierem pergaminowym i przełóż na nią frytki, piecz w rozgrzanym piekarniku 190 C termoobieg przez ok 20-25 min.
Sprawdź przed wyciągnięciem czy frytki są upieczone. Mogą potrzebować jeszcze ok 5 minut, to wszystko zależy od buraków.
Smacznego!
Zjadłbym z wielką chęcią :D
OdpowiedzUsuń