niedziela, 18 września 2016

Pieczarki w sosie serowym




Pieczarki w serowym sosie to znakomita przystawka na każdą okazję. Swym aromatem i smakiem zdobędą nie jedno podniebienie. Pamiętajmy tylko o wyborze jak najmniejszych pieczarek i dobrej porcji sera ,najlepiej grana padano lub parmezanu ale jakiego sera użyjesz to już twoja własna inicjatywa. Ja cenię grana padano za jego ziarnistą strukturę ,która wyczuwana jest później w sosie i jego włoskie pochodzenie.



Składniki :
0,5 kg pieczarek
150 ml śmietanki 15 %
150 g sera grana padano lub parmezanu
pół pęczka natki pietruszki 
sól i pieprz do smaku 
łyżeczka masła klarowanego



Przygotowanie :
Pieczarki jak najmniejsze dokładnie myjemy i osuszamy, nie obierając ich. Ser trzemy na małych oczkach, następnie siekamy drobno pietruszkę.

Na patelni, na średniej temperaturze rozgrzewamy masło i umieszczamy pieczarki, po czym dusimy pod przykryciem 10 min. Następnie dodajemy śmietanę i wszystko razem zagotowujemy, dodajemy starty ser oraz sól i pieprz do smaku. Podsmażamy jeszcze ok 3 min na małym ogniu cały czas mieszają.

Gotowe pieczarki podajemy możemy udekorować pietruszką i podajemy np. z grzankami 



Smacznego!


1 komentarz: