Dynia kandyzowana

Dynia kandyzowana jest świetnym dodatkiem do keksów, deserów czy świątecznej masy makowej. Ten przepis jest sprawdzonym przepisem mojej mamy. Właśnie jesienią przygotowujemy wspólnie dynię na różne sposoby i zamykamy ją w słoikach, żeby służyła nam całą zimę. 

Składniki: 
500 g miąższu dyni bez skórki 
250 ml wody
250 g cukru
1 opakowanie małe cukru wanilinowego 
2 goździki

Przygotowanie: 
Dynię pokroić w dość sporą kostkę przełożyć do sita, a następnie zanurzyć na 2 minuty we wrzątku, po czym przepłukać zimną wodą. 
W garnku zagotowujemy przez ok 5 minut wodę z cukrem, cukrem wanilinowym oraz goździkami, tak aby powstała konsystencja syropu. Dodajemy dynię i na małym ogniu gotujemy wszystko ok 2 godzin co jakiś czas potrząsając garnkiem. 
Jak tylko dynia będzie szklista przekładamy ją na blachę piekarnikową wyłożoną papierem pergaminowy i pozostawiamy na kilka godzin do osuszenia. 
Następnego dnia dynię osuszamy w piekarniku termoobieg temperatura 70 C i pieczemy ok 2 godzin. 
Osuszoną dynię przechowujemy w szczelnych opakowaniach :) 



Smacznego!


Komentarze

  1. Fajny pomysł. Jeszcze nie jadłam :) Składniki fajne, aromatyczne. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To naprawdę świetny pomysł :) A że jestem prawdziwą fanką dyni i mam bzika na jej punkcie, to zapisałam już ten przepis i go wkrótce wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Widziałaś trwającą na zBLOGowanych akcję z dyniowymi przepisami? Dodaj już dziś swój przepis z wykorzystaniem dyni! :)

    https://zblogowani.pl/akcja/dyniowe-przepisy

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty