Dynia kandyzowana
Składniki:
500 g miąższu dyni bez skórki
250 ml wody
250 g cukru
1 opakowanie małe cukru wanilinowego
2 goździki
Przygotowanie:
Dynię pokroić w dość sporą kostkę przełożyć do sita, a następnie zanurzyć na 2 minuty we wrzątku, po czym przepłukać zimną wodą.
W garnku zagotowujemy przez ok 5 minut wodę z cukrem, cukrem wanilinowym oraz goździkami, tak aby powstała konsystencja syropu. Dodajemy dynię i na małym ogniu gotujemy wszystko ok 2 godzin co jakiś czas potrząsając garnkiem.
Jak tylko dynia będzie szklista przekładamy ją na blachę piekarnikową wyłożoną papierem pergaminowy i pozostawiamy na kilka godzin do osuszenia.
Następnego dnia dynię osuszamy w piekarniku termoobieg temperatura 70 C i pieczemy ok 2 godzin.
Osuszoną dynię przechowujemy w szczelnych opakowaniach :)
Smacznego!
Fajny pomysł. Jeszcze nie jadłam :) Składniki fajne, aromatyczne. Super :)
OdpowiedzUsuńTo naprawdę świetny pomysł :) A że jestem prawdziwą fanką dyni i mam bzika na jej punkcie, to zapisałam już ten przepis i go wkrótce wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńWidziałaś trwającą na zBLOGowanych akcję z dyniowymi przepisami? Dodaj już dziś swój przepis z wykorzystaniem dyni! :)
OdpowiedzUsuńhttps://zblogowani.pl/akcja/dyniowe-przepisy