Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowo - piwnym
Jak już wiecie uwielbiam cukinię, w każdej postaci i będę to zawsze powtarzała. Dziś jemy wczesną wersję, a mianowicie kwiaty. Pewnie już próbowaliście je jeść w cieście naleśnikowym, w jajku, czy w tempurze. Dzisiaj trochę wzmocnimy tą przekąskę, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na imprezie.
porcja 8-10 kwiatów
Składniki:
0,5 szklanki mąki
60 ml wody
60 ml jasnego piwa
1 jajko
sól do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
kwiaty należy delikatnie przemyć zimną wodą, następnie delikatnie wyciągnąć z nich pręciki i osuszyć papierowym ręcznikiem.
W misce łączymy mąkę, wodę, piwo, jajko i sól, wszystko mieszamy na gładką masę, o konsystencji masy naleśnikowej.
W garnku lub głębszej patelni rozgrzewamy olej. Kwiaty zanurzamy w cieście, następnie smażymy na złoty kolor z obu stron.
Usmażone odkładamy na papierowy ręcznik. Wcinamy od razu :)
Smacznego!
To jest super przekąska ! Żałuję, że nie mam dostępu do tych kwiatów, b je uwielbiam, poza tym tak pięknie zawsze wyglądają :)
OdpowiedzUsuń