środa, 7 września 2016

Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowo - piwnym


Jak już wiecie uwielbiam cukinię, w każdej postaci i będę to zawsze powtarzała. Dziś jemy wczesną wersję, a mianowicie kwiaty. Pewnie już próbowaliście je jeść w cieście naleśnikowym, w jajku, czy  w tempurze. Dzisiaj trochę wzmocnimy tą przekąskę, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na imprezie. 

porcja 8-10 kwiatów

Składniki: 
0,5 szklanki mąki
60 ml  wody
60 ml jasnego piwa
1 jajko
sól do smaku

olej do smażenia

Przygotowanie:
kwiaty należy delikatnie przemyć zimną wodą, następnie delikatnie wyciągnąć z nich pręciki i osuszyć papierowym ręcznikiem. 
W misce łączymy mąkę, wodę, piwo, jajko i sól, wszystko mieszamy na gładką masę, o konsystencji masy naleśnikowej. 
W garnku lub głębszej patelni rozgrzewamy olej. Kwiaty zanurzamy w cieście, następnie smażymy na złoty kolor z obu stron. 
Usmażone odkładamy na papierowy ręcznik. Wcinamy od razu :)



Smacznego!

1 komentarz:

  1. To jest super przekąska ! Żałuję, że nie mam dostępu do tych kwiatów, b je uwielbiam, poza tym tak pięknie zawsze wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń