Tarta z rabarbarem z migdałową kruszonką
Własnie wcinam ją do kawy hihih Koniecznie musicie spróbować. rabarbar jest w sklepach teraz cały rok, a wykonanie ciasta to naprawdę 30 minut. Tak naprawdę to myślałam, że w domu nie ma nic słodkiego, przeszukałam wszystkie szafki i pokoje hehe. Siedziałam i zastanawiałam się czy mogę coś upiec, a potem zdałam sobie strawę, że z tego co jest w domu można coś szybciutko przygotować i wyszło słodkie cudeńko.
Składniki:
ciasto
1 szklanka mąki pszennej
70 g miękkiego masła
szczypta soli
łyżeczka cukru
łyżeczka octu winnego
20 ml zimnej wody
nadzienie
300 g rabarbaru
sok z jednej cytryny
1 szklanka cukru czcionkowego
kruszonka
80 g miękkiego masła
1 szklanka zmielonych migdałów
0,5 szklanki cukru
Świetne dodatki znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty ( wyłożoną papierem pergaminowym albo natłuszczoną i posypaną bułką tartą) formę zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki.
Rabarbar obieramy i tniemy w kawałki 1 cm. Do rondelka wsypujemy rabarbar, cukier i dodajemy sok z cytryny wszystko gotujemy i delikatnie karmelizujemy. Ostudzamy.
Do miski wrzucamy migdały, cukier i masło wszystko mieszamy palcami tak aby powstała ładna kruszonka.
Wyciągamy formę z lodówki, na ciasto wlewamy nadzienie rabarbarowe i posypujemy kruszonką.
Wszystko pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 170 C przez 30 - 30 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Smacznego!
Pyszności. Uwielbiam tarty :-)
OdpowiedzUsuńpysznie to wygląda. aż ślinka leci!!
OdpowiedzUsuńhttp://kamila-mazur.blogspot.com/
Nie ma to jak kruszonka! Pysznie wygląda ta tarta :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/