wtorek, 30 czerwca 2015

Fit burgery



Na takie gorące dni serwujemy bardzo lekki lecz sycący obiad. Zamiast ciężkiej bułki pieczony bakłażan z soczystym kotletem wołowym. Do tego trochę mniej fit zimne piwko leżak i słoneczko. To taki przedsmak zbliżających się wakacji :)
Porcja 6 burgerów


Składniki:
1 duży bakłażan
200 g mięsa wołowego
1 łyżka musztardy Dijon
odrobina soli
125 g sera mozzarella
garść rukoli

Fajne propozycje znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
Mięso wymieszaj z musztardą i dopraw solą, uformuj 6 kotletów i ułóż na blachę wyłożoną pergaminem piecz w piekarniku 180 C przez ok 25 minut. Bakłażana pokrój w poprzek w równe krążki ok 1 cm grubości po 5 minutach dołóż na blachę niech tez się piecze. Mozzarellę pokrój w cienkie krążki i 5 minut przed końcem pieczenia ułóż na bakłażany ( nie na wszystkie tylko na połowę tak jak byście robili z bułką tylko na dolną część). Po upieczeniu złóżcie burgery w całość w środek wkładając rukolę.  



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz