Spaghetti pełnoziarniste z pieczonym bakłażanem i pomidorami
Ostatnio w mojej kuchni króluje bakłażan, uwielbiam go i wiem, że teraz się nim przejem, a potem porzucę na jakiś czas. Jednak dzisiaj wykorzystałam bakłażana jako bazę do spaghetti ochh sos wyszedł obłędny. Można go przygotować zarówno z mięsem jak i bez. Zrobiłam sos właśnie w dwóch różnych wersjach i spisał się na medal.
Składniki:
300 g spaghetti pełnoziarnistego
150 g mięsa mielonego wołowego
1 bakłażan
4 pomidory
1 główka czosnku
1 cebula
1 łyżka pasty z papryczki chilli ITALIAMO
0,5 szklanki wody
garść posiekanej świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej
sól i pieprz do smaku
oliwa do skropienia ITALIAMO
starty parmezan do posypania
Świetne dodatki ITALIAMO do spaghetti znajdziecie w sklepach LIDL POLSKA tutaj
Przygotowanie:
Na blasze wyłożonej pergaminem ułóż umyte pomidory, przeciętego wzdłuż bakłażana i czosnek przecięty w pół, wszystko skrop oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 30-40 minut, aż warzywa będą mięciutkie. Warzywa obierz ze skórki, a czosnek wyciśnij. Na patelni usmaż mięso dodaj posiekaną drobno cebulę, i upieczone warzywa, pastę, i bazylię. Wszystko smaż na małym ogniu dodaj wodę i dobrze wymieszaj, smaż tak długo aż powstanie idealny sos i dopraw do smaku.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i połącz z sosem. Na talerzu posyp parmezanem i gotowe.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz