Kieszonki z borówkami



Czerwiec w pełni a u nas w kuchni pojawiają się szybkie desery owocowe. Takim ekspresowym wypiekiem są kieszonki z borówkami z ciasta francuskiego, pychotki.

Składniki:
275 g ciasta francuskiego  
200 g borówek 
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
1 łyżka wody
1 żółtko roztrzepane
3 łyżki posiekanych migdałów

Świetne dodatki znajdziecie tutaj 


Przygotowanie:
W rondelku podsmaż na maśle z wodą i cukrem borówki nadzienie ostudź. Ciasto francuskie, podziel na 15 równych kwadratów, do każdego kwadracika włóż na środek łyżkę nadzienia i zawiń rogi do środka, czynność powtórz z każdym kawałkiem ciasta. Gotowe sakiewki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp posiekanymi migdałami.

Piecz w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 20-25 minut aż kieszonki się ładnie zarumienią.


Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty