sobota, 6 czerwca 2015

Szybkie batony energetyczne


Słodkie i zdrowe doładowanie energii w ciągu dnia. Nie kupujmy takich batonów w sklepach skoro są tak proste w wykonaniu. Takie batony możemy jeść od razu, nie muszą leżakować przed spożyciem, a są naprawdę pycha. Możemy je śmiało pakować dla naszych pociech do szkoły jako słodką przekąskę.

Składniki:
400 g suszonych daktyli bez pestek
75 g preparowanego amarantusa

Wiele innych pyszności znajdziecie  tutaj

Przygotowanie:
Daktyle umieszczamy w naczyniu miksującym i mielimy na gładką masę. Następnie masę przekładamy do miski, dodajemy amarantus i wyrabiamy ręcznie. Gotowe ciasto wykładamy do formy 20x30 cm i dociskamy tak aby powstał placek o grubości ok 1 cm (możemy ciasto przykryć papierem śniadaniowym i rozwałkować). Rozwałkowane ciasto tniemy na batony ok 2x5 cm i zapakować w papier śniadaniowy. 

Z porcji wychodzi ok 15 batoników 


Smacznego!


13 komentarzy:

  1. Ale przesmacznie wygląda :) Może sama wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Spróbuje takie batony zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie batony :) Idealne

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzie kupić preparowanego amarantusa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W różnych supermarketach często na żywności eco albo w Rossmanie 😉

      Usuń
  5. Właśnie je zrobiłam - pycha! Nie lubię daktyli, a tu przeszkadza mi tylko, że są za słodkie :). Ciekawe, czy można tu dodać np orzechy? I pierwszy raz poznałam amarantusa :) - będę go używać również do innych pyszności. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daktyle tutaj tworzą ładna masę, która wszystko skleja. Nie wiem czy konsystencja orzechów też tak to scali? Chociaż masło orzechowe też jest fajną masą, hmmm może da radę. Sama muszę spróbować 😉 gdybyś zrobiła to szybciej to czekam na zdjęcie i relację 😃 pozdrawiam

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. W suchym, zapakowane szczelnie ok tygodnia. W zwykłych warunkach do 2 dni.

      Usuń
  7. Co można zrobić żeby masa się tak nie lepiła i ładnie kleiła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa musi być takiej konsystencji, żeby ją uformować możesz nawilżyć dłonie lub zmoczyć łyżkę.

      Usuń