Piernikowy tort z orzechami pekan - bezglutenowy
W tamtym roku przygotowałam pienik na syropie daktylowym i to mnie zainspirowało na przygotowanie tego torciku. Tym razem użyłam syropu z agawy, ale również ciasto jest bez glutenu. Myślę, że dla osób szukających przepisów bez glutenu, to rozwiązanie bardzo się spodoba, a do tego jest bardzo proste.
Składniki:
ciasto
450 g mąki owsianej
przyprawa do piernika
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
220 g brązowego cukru
260 g miękkiego masła
300 m syropu z agawy
200 ml maślanki
10 g tartego świeżego imbiru
220 g dżemu z porzeczek
3 łyżki miodu
200 g orzechów pekan
Przygotowanie:
- Za pomocą robota kuchennego ucieramy masło z cukrem, aż będzie puszyste.
- Cały czas ucierając dodajemy jajko, następnie syrop z agawy i maślankę.
- Do gładniej masy dodajemy sypkie produkty: mąkę, przyprawę do piernika, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i na koniec mieszania dodajemy świeży imbir.
- Gotową masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej kaszą manną. (moja tortownica ma średnicę 22 cm).
- Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 60 minut. Sprawdźcie czy ciasto jest upieczone za pomocą wykałaczki (jak będzie sucha, to oznacza, że ciasto jest upieczone).
- Ciasto po upieczeniu ostudź, następnie przetnij placek na pół, tak aby powstały dwa placki.
- Placek możesz dodatkowo nasączyć wodą z cukrem, ja tego nie zrobiłam, jednak pamiętaj, że ciasta owsiane są bardziej sypkie i będą się kruszyć.
- Placek posmaruj dżemem porzeczkowym i połóż drugi placek.
- Na patelni zagotuj miód i dodaj orzechy, wszystko wymieszaj, aby karmel pokrył całe orzechy.
- Jeszcze ciepłą mieszkanką polej placki.
- Poczekaj, aż orzechy wystygną i gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz