Owsiane ciasteczka z porzeczką - bezglutenowe
Ciasteczka do mleka zawsze są sopko. W takim nastroju śmiało można położyć je na parapecie dla Mikołaja, a tak serio możecie je robić codziennie i nie są typowo świąteczne.
Ciasto wymaga godziny schłodzenia, dlatego zaplanuj siebie z wyprzedzeniem jego przygotowanie.
Składniki:
2/3 szklanki cukru
240 g miękkiego masła
250 g mąki owsianej
1 jajko
50 g dżemu porzeczkowego
Cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
- Cukier, masło, jajko i mąkę zagnięć.
- Ciasto owiń folią i umieść w lodówce na godzinę do schłodzenia.
- Rozgrzej piekarnik na 180 C.
- Blachę wyłóż papierem pergaminowym.
- Na blachę ułóż 6 ciastek.
- Ciasto na ciasteczka uformuj za pomocą lekko zwilżonych dłoni, najpierw uformuj kulkę ok 1,5 cm, następnie rozgnieć kulkę i za pomocą kciuka zrób wgłębienie.
- Na środek umieść łyżeczkę dżemu.
- Ciasteczka piecz, aż się zarumienią ok 20 minut.
- Po ostudzeni, oprósz ciasteczka cukrem pudrem.
Smacznego!
Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Coś w sam raz dla mnie:) Bardzo smaczne ciastka owsiane i jeszcze ta porzeczka - rewelacja:D
OdpowiedzUsuń