Masa makowa
Masa makowa, pojawia się dość często o moich przepisach, jednak też często mnie prosiliście o sam przepis. Proszę bardzo, to masa, którą jeszcze przygotowywała moja babcia i używamy ją do różnych świątecznych wypieków.
Składniki
250 g maku
2 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru
kilka kropli olejku migdałowego
100 g skórki kandyzowanej pomarańczy
20 g płatków migdałów
Przygotowanie:
- Mak wsypujemy do rondla i zalewamy wrzątkiem.
- Odstawiamy na 15 min.
- Jeżeli pływają jakieś brudy to je usuwamy za pomocą łyżeczki.
- Odcedzamy i ostudzamy.
- Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Mak mielimy dwa razy za pomocą maszynki elektrycznej na najmniejszych oczkach.
- Do maku dodajemy cukier, olejek migdałowy, skórkę pomarańczy, migdały i ubite białka.
- Wszystko starannie mieszamy i gotową masę możemy używać do różnych ciast.
Smacznego!
Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Komentarze
Prześlij komentarz