Masa makowa

Masa makowa, pojawia się dość często o moich przepisach, jednak  też często mnie prosiliście o sam przepis. Proszę bardzo, to masa, którą jeszcze przygotowywała moja babcia i używamy ją do różnych świątecznych wypieków. 

Składniki
250 g maku
2 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru
kilka kropli olejku migdałowego
100 g skórki kandyzowanej pomarańczy
20 g płatków migdałów

Przygotowanie: 
  1. Mak wsypujemy do rondla i zalewamy wrzątkiem.
  2. Odstawiamy na 15 min.
  3. Jeżeli pływają jakieś brudy to je usuwamy za pomocą łyżeczki.
  4. Odcedzamy i ostudzamy.
  5. Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. 
  6. Mak mielimy dwa razy za pomocą maszynki elektrycznej na najmniejszych oczkach.
  7. Do maku dodajemy cukier, olejek migdałowy, skórkę pomarańczy, migdały i ubite białka. 
  8. Wszystko starannie mieszamy i gotową masę możemy używać do różnych ciast.


 


Smacznego!


Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
 





 

Komentarze

Popularne posty