Likier świąteczny
Czy przygotowywaliście kiedyś domowy likier świąteczny? Przyznam, że ja kiedyś z mamą i dopiero teraz odgrzebałam ten przepis. Jest pyszny i teraz wiem, że będę go robić częściej. Likier podajemy od razu, nie jest to przepis, który przygotujecie w dużych, dlatego, że są surowe białka i można go przechowywać w lodówce ok 48 h. Przepis może być również bezalkoholowy, wystarczy pominąć rum.
Jaki alkohol najlepiej dodać?
Rum
Brandy
Burbon
Składniki:
350 ml mleka
120 ml śmietany 30%
1 laska cynamonu
1 laska wanilii
5 goździków
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
80 g cukru
3 jajka
szczypta soli
70 ml Rumu
Przygotowanie:
- Oddziel białka od żółtek i umieść je w oddzielnych miskach.
- Do miski z żółtkami wsyp cukier i za pomocą robota kuchennego ubij je na puszystą masę.
- Do rondelka wlej mleko oraz śmietanę dodaj cynamon, goździki, gałkę muszkatołową oraz laskę wanilii (wanilię przetnij na pół i wydobądź ziarenka).
- Zagotuj.
- Zagotowaną mieszankę odcedź za pomocą sitka i przelej do czystej miski.
- Do ciepłej mieszanki dodawaj masę z żółtek i cukru, cały czas mieszaj za pomocą rózgi, aż wszystko się połączy.
- Przelej wszystko do czystego rondla i zagotuj cały czas mieszając.
- Likier powinien mieć konsystencję rzadkiego budyniu.
- W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- To ostudzonej mieszanki dodaj rum i wymieszaj za pomocą rózgi.
- Dodaj białka i wszystko połącz, za pomocą rózgi aby likier nie miał grudek.
- Likier podawaj schłodzony.
Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Akurat na to jest teraz pora, szukam, a tu taki fajny przepis, dzięki
OdpowiedzUsuń