Likier świąteczny


 
Czy przygotowywaliście kiedyś domowy likier świąteczny? Przyznam, że ja kiedyś z mamą i dopiero teraz odgrzebałam ten przepis. Jest pyszny i teraz wiem, że będę go robić częściej. Likier podajemy od razu, nie jest to przepis, który przygotujecie w dużych, dlatego, że są surowe białka i można go przechowywać w lodówce ok 48 h. Przepis może być również bezalkoholowy, wystarczy pominąć rum.

Jaki alkohol najlepiej dodać?
Rum
Brandy
Burbon

Składniki:
350 ml mleka
120 ml śmietany 30%
1 laska cynamonu
1 laska wanilii
5 goździków
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
80 g cukru
3 jajka
szczypta soli
70 ml Rumu

Przygotowanie:
  1. Oddziel białka od żółtek i umieść je w oddzielnych miskach.
  2. Do miski z żółtkami wsyp cukier i za pomocą robota kuchennego ubij je na puszystą masę.
  3. Do rondelka wlej mleko oraz śmietanę dodaj cynamon, goździki, gałkę muszkatołową oraz laskę wanilii (wanilię przetnij na pół i wydobądź ziarenka). 
  4. Zagotuj.
  5. Zagotowaną mieszankę odcedź za pomocą sitka i przelej do czystej miski. 
  6. Do ciepłej mieszanki dodawaj masę z żółtek i cukru, cały czas mieszaj za pomocą rózgi, aż wszystko się połączy.
  7. Przelej wszystko do czystego rondla i zagotuj cały czas mieszając. 
  8. Likier powinien mieć konsystencję rzadkiego budyniu.
  9. W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  10. To ostudzonej mieszanki dodaj rum i wymieszaj za pomocą rózgi. 
  11. Dodaj białka i wszystko połącz, za pomocą rózgi aby likier nie miał grudek.
  12. Likier podawaj schłodzony.


Smacznego!


Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
 

Komentarze

  1. Akurat na to jest teraz pora, szukam, a tu taki fajny przepis, dzięki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty