Bardzo czekoladowe kokosanki
Dziś bardzo szybki przepis na czekoladowe kokosanki. Często jest tak, że zostają nam białka i nie wiemy co z nimi zrobić? Ja zazwyczaj przygotowuję bezę, bo lubię albo ciasto z białek. Jednak dawno w domu nie było kokosanek... do tego czekoladowych :)
Porcja ok 20 kokosanek
Składniki:
200 g wiórków kokosowych
340 g cukru
cukier wanilinowy
5 białek
szczypta soli
50 g czekolady deserowej posiekanej
30 g czekolady mlecznej posiekanej
Przygotowanie:
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy. Do ubitej piany dodajemy wiórki i czekoladę, wszystko mieszamy delikatnie łopatką.
Z gotowej masy, na blachę wyłożoną papierem pergaminowym formujemy łyżką ciastka lub masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy - średnica ciastka ok 2 cm.
Pieczemy w 180 C przez 10-15 minut.
Smacznego!
Bardzo dawno nie piekłam kokosanek i aż nabrałam ochoty:)
OdpowiedzUsuńDokładnie trzeba sobie przypominać przepisy :)
UsuńWyglądają tak, że mamy wrażenie, że czujemy ich boski zapach :D
OdpowiedzUsuń