czwartek, 23 marca 2017

Bardzo czekoladowe kokosanki


Dziś bardzo szybki przepis na czekoladowe kokosanki. Często jest tak, że zostają nam białka i nie wiemy co z nimi zrobić? Ja zazwyczaj przygotowuję bezę, bo lubię albo ciasto z białek. Jednak dawno w domu nie było kokosanek... do tego czekoladowych :)

Porcja ok 20 kokosanek 

Składniki: 
200 g wiórków kokosowych
340 g cukru
cukier wanilinowy
5 białek
szczypta soli
50 g czekolady deserowej posiekanej
30 g czekolady mlecznej posiekanej 

Przygotowanie: 
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy. Do ubitej piany dodajemy wiórki i czekoladę, wszystko mieszamy delikatnie łopatką. 
Z gotowej masy, na blachę wyłożoną papierem pergaminowym formujemy łyżką ciastka lub masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy - średnica ciastka ok 2 cm. 
Pieczemy w 180 C przez 10-15 minut. 


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Bardzo dawno nie piekłam kokosanek i aż nabrałam ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie trzeba sobie przypominać przepisy :)

      Usuń
  2. Wyglądają tak, że mamy wrażenie, że czujemy ich boski zapach :D

    OdpowiedzUsuń