sobota, 18 marca 2017

Ciasto marchewkowe z lukrem serowym



Za miesiąc mamy kolejne Święta i już powoli rozglądamy się za nowymi przepisami. Jak wiadomo większość zaserwuje swoje sprawdzone i popisowe dania, jednak u mnie w domu zawsze pojawia się coś nowego. 
Ciasto jest delikatne  w smaku i bardzo wilgotne, żeby było więcej lukier twarogowy jest na prawdę bombowy. Spróbujcie, a może zagości również na Waszym Wielkanocnym stole. 

Składniki: 
ciasto 
2 szklanki mąka pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie cukru wanilinowego
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki startych goździków
1 szklanka cukru
0,5 szklanki cukru brązowo 
szczypta soli 
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki masła rozpuszczonego
4 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany 18% albo 24% może być jogurt grecki
2,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach

lukier
250 g półtłustego twarogu 
100 g masła miękkiego
0,5 szklanki cukru pudru

orzechy pekan do dekoracji 

Przygotowanie: 
ciasto
w misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki następnie dodać mokre i wymieszać ciasto. Na sam koniec dodać marchewkę i dobrze wymieszać. Gotową mieszankę należy przelać do blachy wyłożonej papierem pergaminowym i piec przez 30-40 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C, sprawdzając wykałaczką czy cisto nie przywiera. Odstawić do ostygnięcia. 

lukier
w malakserze wymieszać na gładką masę cukier z twarogiem i masłem. Gotową mieszanką smarujemy wierzch ciasta, następnie dekorujemy orzechami. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz