piątek, 3 marca 2017

Chrupiący deser chia z ptysiami i malinami


Kochani powracam po długich wojażach wyjazdowych. Trochę ostatnio nie miałam czasu na nowe wpisy ale postaram się to szybciutko nadrobić. 
Pierwszy pourlopowy przepis na pewno Wam się spodoba. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i czuć już w nim wiosnę. Do tego dorzucam Wam słomki ptysiowe od Brześć , które zdecydowanie osłodzą wam dzień.

Porcja 4 deser

Składniki:
0,5 szklanki nasion chia
1 szklanka mleka kokosowego
3 łyżki syropu z agawy
sok z połowy pomarańczy
1 szklanka zmiksowanych malin
ok 14 słomek ptysiowych Brześć 


Przygotowanie:
do dużego słoik wsyp nasiona chia, dodaj mleko, sok z pomarańczy i syrop z agawy. Słoik zakręć, potrzęś aby dobrze wymieszać i zostaw na noc w lodówce. 
Słomki przełam na połówki, umieść po równo w szklankach i zalej chia. Następnie zalej deser malinami (jeżeli maliny mają za mało słodyczy możesz dosłodzić je syropem z agawy lub miodem) i udekoruj słomkami oraz miętą.
Na pewno Twoi bliscy będą zachwyceniu takim deser :) 


Smacznego!




7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj dokładnie tak :) Można zrobić słodki deser całkiem zdrowo

      Usuń
  2. Muszę w końcu wyczarować coś z chia :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana chia możesz dodać nawet do owsianki :) jest pycha

      Usuń
  3. muszę sprobować , wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń