Śmietankowe ciasto kokosowe


Śmietankowiec wszystkim kojarzy się z ciastem na zimno.  Jednak nie zapomnijmy, że można trochę poeksperymentować i przygotować takie ciacho zapiekane, które przypomina trochę sernik, jednak konsystencja wyczuwalna pozostaje nadal lekkiej śmietanki. 

Blacha o średnicy 26 cm 

Składniki: 
2 x 400 ml śmietany 30 %
250 g cukru
600 g wiórków kokosowych 
5 białek
szczypta soli

ciasto
1 szklanka cukru
5 żółtek
1 łyżka gęstej śmietany 18%
250 g masła
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

Przygotowanie: 
W garnku zagotować śmietanę, cukier i wiórki kokosowe, gotować ok 5 minut. Wystudzić i dodać ubite białka ze szczyptą soli, następnie wymieszać masę. 

Masło ucieraj z cukrem i dodawaj po jednym żółtku, następnie dodawaj śmietanę i na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 

Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem pergaminowym i piecz przez 10 minut w 180 C. Jak spód będzie zapieczony dodaj masę śmietankową i piecz jeszcze ok 40-50 minut.

Ciasto udekoruj wiórkami kokosowymi.


Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty