Śmietankowe ciasto kokosowe
Śmietankowiec wszystkim kojarzy się z ciastem na zimno. Jednak nie zapomnijmy, że można trochę poeksperymentować i przygotować takie ciacho zapiekane, które przypomina trochę sernik, jednak konsystencja wyczuwalna pozostaje nadal lekkiej śmietanki.
Blacha o średnicy 26 cm
Składniki:
2 x 400 ml śmietany 30 %
250 g cukru
600 g wiórków kokosowych
5 białek
szczypta soli
ciasto
1 szklanka cukru
5 żółtek
1 łyżka gęstej śmietany 18%
250 g masła
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W garnku zagotować śmietanę, cukier i wiórki kokosowe, gotować ok 5 minut. Wystudzić i dodać ubite białka ze szczyptą soli, następnie wymieszać masę.
Masło ucieraj z cukrem i dodawaj po jednym żółtku, następnie dodawaj śmietanę i na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem pergaminowym i piecz przez 10 minut w 180 C. Jak spód będzie zapieczony dodaj masę śmietankową i piecz jeszcze ok 40-50 minut.
Ciasto udekoruj wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńSięgam po kawałek...
Zapraszam :)
Usuńjakie pyszne , kocham kokosowe słodkości:)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam kokosy
UsuńMusiało być obłędnie leciutkie! :)
OdpowiedzUsuń