czwartek, 27 października 2016

Zapiekane ziemniaki z pieczarkami w serze i jajku - doskonały dodatek do obiadu


Jeżeli lubisz ziemniaki jako dodatek do obiadu, to te zdecydowanie Tobie się spodobają. Taką propozycję spokojnie możesz przygotować jako kolację albo większą wersję w formie zapiekani na główne danie. W moim domu są świetnym dodatkiem do mięsa :)

Składniki: 
200 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w łódeczki)
400 g świeżych pieczarek 
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki oregano 
150 g sera cheddar
1 łyżka oleju rzepakowego 
3-4 jajka 
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 
Ziemniaki gotuj ok 10 minut w lekko osolonej wodzie, odcedź. Pieczarki pokrój w plasterki, następnie na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż je z ziemniakami na złocisty kolor. Dodaj sprasowany czosnek i oregano. Wszystko dopraw i wymieszaj ze startym serem, przełóż do naczynia przeznaczonego do zapiekania zrób 3 wgłębienia i wbij w nie jajka. Wszystko zapiekaj przez 13-15 minut, aż jajka się zetną. 




Smacznego!

2 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń