sobota, 1 października 2016

Dżem dyniowo-jabłkowy


Lubicie dżemy, powidła czy smarowidła? Ja staram się codziennie na śniadanie wcinać jedną małą kanapeczkę na słodko. Taki nawyk. Jak wiecie dynia jest świetnym warzywem, które jemy zarówno wytrawnie jak i na słodko. Takim przykładem jest własnie dżem dyniowo-jabłkowy. Smakuje obłędnie :D 

Składniki: 
1 kg dyni
1,5 kg jabłek (obranych bez pestek)
0,5 kg cukru
1 cukier wanilinowy
2 goździki
sok z połowy cytryny

Przygotowanie: 
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze ok 1 godziny, aż wszystkie składniki się rozpadną. Gotowy dżem przekładamy do słoików i układamy słoiki na ścierce do góry dnem. Żeby dżem postał dłużej możecie je jeszcze zawekować. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz