wtorek, 4 października 2016

Curry z mlekiem kokosowym i kurczakiem



Po pierwsze curry to sposób w jaki przygotowujemy potrawę, a czy dodamy mięso ,warzywa, rybę, to właśnie te składniki będą naszym głównym składnikiem w sosie. Przyjęta u nas przyprawa curry to nic innego jak gotowa mieszanka przypraw. Samo curry to danie. Tak przygotowane ,bardziej przypomina te z kuchni tajskiej za sprawą mleka kokosowego które nadaje mu wyjątkowego smaku i delikatności. Był czas kiedy na takie potrawy nawet nie zwracałam uwagi ale od pewnego czasu właśnie to danie zaczęło mi smakować jako nie liczne w kuchni azjatyckiej. Więc po kilku próbach przygotowałam swoje curry ,którym chce się podzielić z Wami. 



Składniki :
4 ćwiartki kurczaka
200 ml mleka kokosowego
4 łyżeczki mieszanki curry
pół pęczka kolendry lub garść listków tajskiej bazylii
3 papryczki chilli
łyżeczka startego imbiru lub 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
sok z jednej limonki
sól i pieprz do smaku
łyżka oleju kokosowego
łyżka czerwonej pasty curry 
2 ząbki czosnku


Przygotowanie :
Ćwiartki kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, marynujemy je w 4 łyżeczkach curry i sokiem z limonki najlepiej na noc.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i obsmażamy z dwóch stron kurczaka, następnie przykrywamy i dusimy wszystko na małym ogniu około 20 min . Dodajemy imbir, posiekane papryczki chilli , posiekane 2 ząbki czosnku, łyżkę czerwonej pasty curry. Całość zalewamy 200 ml mleka kokosowego, przykrywamy i dusimy jeszcze 15 min pod przykryciem . Zdejmujemy pokrywkę , mieszamy i na wolnym ogniu redukujemy sos aż jego nadmiar odparuje. Całość posypujemy posiekaną grubo kolendrą lub tajską bazylią. 

Podajemy z ryżem lub makaronem
Smacznego!






3 komentarze:

  1. Uwielbiam curry, szczególnie takie z mleczkiem kokosowym. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na obiad, ba kurczak z curry to najlepsza kompozycja jaka może być ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam curry, które jest idealne jako jesienne danie :)

    OdpowiedzUsuń