Czekoladowe ciasteczka dyniowe
Znowu podrzucam Wam świetny przepis na szybkie ciasteczka dyniowe. W nich po prostu się zakochałam, są bardzo czekoladowe, delikatne wręcz rozpływające się w ustach.
Składniki:
280 g mąki pszennej
220 g puree z pieczonej dyni ( dynię miąższ dyni pieczemy 180 C około 40 minut, następnie blendujemy)
120 g masła
120 g cukru pudru
250 g gorzkiej czekolady
30 g kakao
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
W misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko, następnie dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy i dodajemy puree z dyni oraz posiekaną czekoladę, delikatnie mieszając łączymy składniki. Formujemy ręcznie ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C termoobieg około 20- 25 minut.
Smacznego!
Kocham dodatek dyni w ciastach! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńNA pewno są pyszne :D Puree z dyni ma wiele zastosowań :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Uwielbiam czekoladowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń