piątek, 7 października 2016

Czekoladowe ciasteczka dyniowe


Znowu podrzucam Wam świetny przepis na szybkie ciasteczka dyniowe. W nich po prostu się zakochałam, są bardzo czekoladowe, delikatne wręcz rozpływające się w ustach. 


Składniki: 
280 g mąki pszennej 
220 g puree z pieczonej dyni ( dynię miąższ dyni pieczemy 180 C około 40 minut, następnie blendujemy) 
120 g masła 
120 g cukru pudru 
250 g gorzkiej czekolady 
30 g kakao 
1 jajko 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej 
1/4 łyżeczki soli



Przygotowanie:

W misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko, następnie dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy i dodajemy puree z dyni oraz posiekaną czekoladę, delikatnie mieszając łączymy składniki. Formujemy ręcznie ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C termoobieg około 20- 25 minut.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Kocham dodatek dyni w ciastach! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. NA pewno są pyszne :D Puree z dyni ma wiele zastosowań :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Uwielbiam czekoladowe ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń