Pierogi drożdżowe - półfrancuskie z jagodami
Będą też pączki, ale karnawał zaczynamy od pierożków drożdżowych z oszukanym ciastem półfrancuskim. Oczywiście nie musimy go robić dwa dni hehe. To wersja przyspieszona na już :).
ok 30 pierożków
Składniki:
150 ml mleka
25 g drożdży
640 g mąki
120 g cukru
250 g miękkiego masła
2 jajka
4 żółtka
cukier wanilinowy
szczypta soli
słoik dżemu jagodowego (najlepszy jest z Lidla)
dodatkowo:
mąka do oprószenia blatu
zbełtane jajko
cynamonowy cukier puder do oprószenia <-przepis
Przygotowanie:
- Na blacie umieść 580 g mąki, dodaj mleko, cukier, 50 g masła, 2 jajka, żółtka, sól i cukier wanilinowy. Wszystko wymieszaj.
- Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- W oddzielnie misce umieść 60 g mąki i 200 g masła, wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na oprószonej stolnicy wymiary 45cm x 40 cm.
- Na środku prostokąta umieść zmieszane masło z mąką.
- Boczne blaty ciasta złóż do środka, brzegi dociśnij.
- Ciasto obróć o 90 C i ponownie rozwałkuj na prostokąt.
- Powtórz czynność 3 razy.
- Zawiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto przełóż na oprószony blat, rozwałkuj na grubość 3-4 mm.
- Okrągła foremką (średnica ok. 8-9 cm) wyciskaj kółka.
- Na środku kółka umieść dżem i zlep pierożki.
- Pierożki układaj na blasze wyłożonej papierem pergaminowym (2 blachy).
- Wstaw do lodówki na 10 min (w porze zimowej wystawiam na balkon).
- Pierożki posmaruj zbełtanym jajkiem.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku na 170 C (termoobieg) ok 20 minut.
- Schłodzone pierożki posyp cynamonowym cukrem pudrem.
Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Komentarze
Prześlij komentarz