Blok czekoladowy - Tort
Karnawałowe szaleństwo się zaczęło. W tym roku bez bali, ale w domu również można zrobić małe karnawałowe szaleństwo. Pamiętajcie o zakładce karnawał znajdziecie tu wiele świetnych przepisów.
składniki:
2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
0/5 szklanki wody
500 g mleka w proszku
100 g czekolady deserowej
200 g herbatników
polewa:
100 g czekolady
łyżka masła
Przygotowanie:
- Wyłożyć tortownicę o średnicy 23 cm papierem pergaminowym.
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę.
- W tym samym czasie w garnku zagotować masło z cukrem i wodą.
- Zdjąć z ognia i za pomocą miksera, cały czas mieszając dodać czekoladę oraz mleko w proszku.
- Do gęstej masy dodać pokruszone herbatniki.
- Wszystko wymieszać łyżką.
- Przełożyć do tortownicy.
- Wstawić do lodówki na 3 h.
- Ciasto wyłożyć z formy.
- Polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
- W kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną czekoladę z masłem.
Komentarze
Prześlij komentarz