Blok czekoladowy - Tort



Karnawałowe szaleństwo się zaczęło. W tym roku bez bali, ale w domu również można zrobić małe karnawałowe szaleństwo. Pamiętajcie o zakładce karnawał  znajdziecie tu wiele świetnych przepisów.


składniki:
2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
0/5 szklanki wody
500 g mleka w proszku 
100 g czekolady deserowej 
200 g herbatników 

polewa:
100 g czekolady 
łyżka masła

Przygotowanie:
  1. Wyłożyć tortownicę o średnicy 23 cm papierem pergaminowym.
  2. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę.
  3. W tym samym czasie w garnku zagotować masło z cukrem i wodą.
  4. Zdjąć z ognia i za pomocą miksera, cały czas mieszając dodać czekoladę oraz mleko w proszku. 
  5. Do gęstej masy dodać pokruszone herbatniki.
  6. Wszystko wymieszać łyżką.
  7. Przełożyć do tortownicy.
  8. Wstawić do lodówki na 3 h.
  9. Ciasto wyłożyć z formy.
  10. Polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
  1. W kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną czekoladę z masłem.


Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych

Komentarze

Popularne posty