Szarlotka jabłkowo gruszkowa na migdałowym spodzie
Kto nie lubi unoszącego się zapachu szarlotki w domu ...?
Dziś z dodatkiem gruszek, bo jabłek było za mało, ale wyszła wyśmienicie.
Składniki:
Ciasto
90 g migdałów całych ze skórką
100 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
2 żółtka
150 g miękkiego masła
skórka z limonki
szczypta solo
Nadzienie
300 g jabłek obranych bez skórki i gniazd nasiennych
300 g gruszek obranych bez skórki i gniazd nasiennych
40 g masła
30 g miodu
0,5 łyżeczki kardamonu mielonego
0,5 łyżeczki cynamonu
Beza
3 białka
20 g cukru
szczypta soli
50 g płatków migdałowych do posypania
Przygotowanie:
Ciasto
- W malakserze rozdrobnić migdały.
- Przełożyć do większej miski, dodać mąkę, cukier puder, masło, żółtka, skórkę z cytryny i szczyptę soli.
- Wszystko dobrze ugnieść.
- Gotowe ciasto wstawić do lodówki na godzinę.
Nadzienie
- Do garnka włożyć jabłka, gruszki, masło, miód, cynamon i kardamon.
- Gotować na średnim ogniu cały czas mieszając przez ok 10-15 minut.
- Odstawić do ostygnięcia
Beza
- Białka ubić ze szczyptą soli.
- Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier.
Przygotowanie Ciasta
- Rozgrzać piekarnik na 200 C.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem pergaminowym.
- Wyłożyć spód tortownicy oraz boki ciastem.
- Spód nakłóć widelcem.
- Spód piec przez 10 minut.
- Wyjąć podpieczony spód ciasta.
- Obniżyć temperaturę na 180 C.
- Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie owocowe.
- Na nadzienie wyłożyć bezę.
- Posypać płatkami migdałów.
- Ciasto piec przez 40 minut.
Smacznego!
Zaglądajcie na mój Instagram tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Komentarze
Prześlij komentarz