Szarlotka jabłkowo gruszkowa na migdałowym spodzie

 

Kto nie lubi unoszącego się zapachu szarlotki w domu ...?
Dziś z dodatkiem gruszek, bo jabłek było za mało, ale wyszła wyśmienicie.

Składniki:

Ciasto
90 g migdałów całych ze skórką
100 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
2 żółtka 
150 g miękkiego masła
skórka z limonki
szczypta solo

Nadzienie 
300 g  jabłek obranych bez skórki i gniazd nasiennych
300 g gruszek obranych bez skórki i gniazd nasiennych 
40 g masła 
30 g miodu 
0,5 łyżeczki kardamonu mielonego
0,5 łyżeczki cynamonu 

Beza 
3 białka 
20 g cukru 
szczypta soli 

50 g płatków migdałowych do posypania 

Przygotowanie:
Ciasto
  1. W malakserze rozdrobnić migdały.
  2. Przełożyć do większej miski, dodać mąkę, cukier puder, masło, żółtka, skórkę z cytryny i szczyptę soli.
  3. Wszystko dobrze ugnieść.
  4. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na godzinę.
Nadzienie
  1. Do garnka włożyć jabłka, gruszki, masło, miód, cynamon i kardamon.
  2. Gotować na średnim ogniu cały czas mieszając przez ok 10-15 minut.
  3. Odstawić do ostygnięcia
Beza
  1. Białka ubić ze szczyptą soli.
  2. Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier.
Przygotowanie Ciasta
  1. Rozgrzać piekarnik na 200 C.
  2. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem pergaminowym.
  3. Wyłożyć spód  tortownicy oraz boki ciastem.
  4. Spód nakłóć widelcem.
  5. Spód piec przez 10 minut.
  6. Wyjąć podpieczony spód  ciasta.
  7. Obniżyć temperaturę na 180 C.
  8. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie owocowe.
  9. Na nadzienie wyłożyć bezę.
  10. Posypać płatkami migdałów.
  11. Ciasto piec przez 40 minut.


Smacznego!
Zaglądajcie na mój Instagram tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych




Komentarze

Popularne posty