Racuchy z jabłkami
Jak w naszym domu pojawiają się racuchy, to oznacza tylko - długie wieczory w domu przy filmie i dobrym jedzonku.
Oj tą formę przekąski wieczorem z mlekiem uwielbiam. A Wy?
Składniki:
700 g jabłek (obrane, bez gniazd i posiekane na bardzo drobną kosteczkę)
3 jajka
szczypta soli
450g mleka
30g cukru
380g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli
- Do większej miski wsypać mąkę, sodę, cynamon, żółtka, mleko i wszystko dobrze wymieszać (najlepiej użyć miksera).
- Do masy dodać wcześniej ubite białka i delikatnie wymieszać.
- Na koniec dodać jabłka i dokładnie wymieszać.
- Masa gotowa!
- Na dużej patelni rozgrzej olej.
- Łyżką nabieraj porcje masy i układaj na patelni w dowolnej wielkości.
- Smaż na złocisty kolor.
- Ostudzone posyp cukrem pudrem
Smacznego!
Zaglądajcie na mój Instagram tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Komentarze
Prześlij komentarz