Racuchy z jabłkami

Jak w naszym domu pojawiają się racuchy, to oznacza tylko - długie wieczory w domu przy filmie i dobrym jedzonku. 
Oj tą formę przekąski wieczorem z mlekiem uwielbiam. A Wy?
 
Składniki: 
700 g jabłek (obrane, bez gniazd i posiekane na bardzo drobną kosteczkę) 
3 jajka
szczypta soli 
450g mleka
30g cukru 
380g mąki pszennej 
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu 

olej do smażenia
cukier puder do oprószenia

Przygotowanie: 
  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli  
  3. Do większej miski wsypać mąkę, sodę, cynamon, żółtka, mleko i wszystko dobrze wymieszać (najlepiej użyć miksera).
  4. Do masy dodać wcześniej ubite białka i delikatnie wymieszać. 
  5. Na koniec dodać jabłka i dokładnie wymieszać.
  6. Masa gotowa!
  7. Na dużej patelni rozgrzej olej.
  8. Łyżką nabieraj porcje masy i układaj na patelni w dowolnej wielkości.
  9. Smaż na złocisty kolor.
  10. Ostudzone posyp cukrem pudrem
Smacznego!

Zaglądajcie na mój Instagram tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
 

 

Komentarze

Popularne posty