Migdałowe brownie z gruszkami

Jeżeli lubicie połączenie migdałów, czekolady i owoców to ten przepis zdecydowanie przypadnie Wam do gustu. Dodatkowo jest super prosty, a najgorszą czynnością jest obieranie gruszek heheh. Tak, nie cierpię obierać :) 


Składniki: 
700 g gruszek (obranych, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w dużą kostkę) 
20 ml soku z limonki
250 g masła miękkiego 
250 g cukru
200 g migdałów ze skórką 
szczypta soli
4 jajka
50 ml mleka
180 g mąki pszennej
280 g gorzkiej czekolady (min 70%)
20 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g płatków migdałów

Przygotowanie:
  1. Gruszki pokrojone w dużą kostkę umieścić w misce i dodać sok z limonki. Wymieszać i ostawić.
  2. Migdały zmiksować, aby powstała z nich mąka (możecie użyć gotowej maki migdałowej).
  3. Przełożyć do innego naczynia.
  4. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę.
  5. Do większej miski przełożyć rozpuszczoną czekoladę, dodać masło, szczypię soli i cukier.
  6. Wszystko wymieszać (najlepiej za pomocą robota kuchennego)
  7. Do czekoladowej masy dodawać jajka, cały czas mieszając.
  8. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mleko.
  9. Masę dobrze wymieszaj.
  10. Rozgrzej piekarnik na 180 C.
  11. Gotowe ciasto przelej to formy do pieczenia, wcześniej wyłożonej papierem pergaminowy. 
  12. Następnie ułożyć kawałki gruszek i posypać płatkami migdałów.
  13. Ciasto pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku na 180C przez 40-50 minut. 


Smacznego!



 

Komentarze

Popularne posty