Migdałowe brownie z gruszkami
Jeżeli lubicie połączenie migdałów, czekolady i owoców to ten przepis zdecydowanie przypadnie Wam do gustu. Dodatkowo jest super prosty, a najgorszą czynnością jest obieranie gruszek heheh. Tak, nie cierpię obierać :)
Składniki:
700 g gruszek (obranych, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w dużą kostkę)
20 ml soku z limonki
250 g masła miękkiego
250 g cukru
200 g migdałów ze skórką
szczypta soli
4 jajka
50 ml mleka
180 g mąki pszennej
280 g gorzkiej czekolady (min 70%)
20 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g płatków migdałów
Przygotowanie:
- Gruszki pokrojone w dużą kostkę umieścić w misce i dodać sok z limonki. Wymieszać i ostawić.
- Migdały zmiksować, aby powstała z nich mąka (możecie użyć gotowej maki migdałowej).
- Przełożyć do innego naczynia.
- W kąpieli wodnej roztopić czekoladę.
- Do większej miski przełożyć rozpuszczoną czekoladę, dodać masło, szczypię soli i cukier.
- Wszystko wymieszać (najlepiej za pomocą robota kuchennego)
- Do czekoladowej masy dodawać jajka, cały czas mieszając.
- Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mleko.
- Masę dobrze wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik na 180 C.
- Gotowe ciasto przelej to formy do pieczenia, wcześniej wyłożonej papierem pergaminowy.
- Następnie ułożyć kawałki gruszek i posypać płatkami migdałów.
- Ciasto pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku na 180C przez 40-50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz