Ciasto z jabłkami
Co za tym idzie, dobroci w postaci jabłek z naszego sadu zamieniają się w słodkie i ciepłe przyjemności. Dziś ciasto za całymi jabłkami :)
Potrzebna tortownica o średnicy ok 21 cm
Składniki:
4 jabłka obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki
130 g miękkiego masła
3 jajka
150 g cukru
30 ml whisky
200g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cynamonowy cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Do miski włóż masło, jajka, cukier, whisky, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli - wszystko wymieszaj na gładką masę (najlepiej za pomocą robota kuchennego).
- Gotowe ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym.
- Na górę ułóż ćwiartki jabłek, wcześniej nacięte (jednak uważaj, aby ich nie przeciąć do końca).
- Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika na 180C i piecz przez 40-50 minut lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
- Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia i posyp cynamonowym cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz