Ciasto z jabłkami

 Moja ulubiona pora na wieczorne wypieki właśnie wystartowała.
Co za tym idzie, dobroci w postaci jabłek z naszego sadu zamieniają się w słodkie i ciepłe przyjemności. Dziś ciasto za całymi jabłkami :)
 
 
Potrzebna tortownica o średnicy ok 21 cm 
 
Składniki:
4 jabłka obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki
130 g miękkiego masła
3 jajka
150 g cukru
30 ml whisky 
200g mąki pszennej 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

cynamonowy cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Do miski włóż masło, jajka, cukier, whisky, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli - wszystko wymieszaj na gładką masę (najlepiej za pomocą robota kuchennego).
  2. Gotowe ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym.
  3. Na górę ułóż ćwiartki jabłek, wcześniej nacięte (jednak uważaj, aby ich nie przeciąć do końca).
  4. Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika na 180C i piecz przez 40-50 minut lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
  5. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia i posyp cynamonowym cukrem pudrem.


Smacznego!
 

 
 

 

Komentarze

Popularne posty