Kokosowy krem z pieczonych buraków
O rany, ale mam da Was pyszny przepis na szybki obiad :)
Tym razem z burakami na mleku kokosowym i z migdałami. Obłędnie proste i pyszne.
Składniki:
350g buraków obranych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
20 g masła
500 ml bulionu
400 ml mleka kokosowego
0,5 łyżeczki gałko muszkatołowej
szczypta chili
prażone płatków migdałów
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym.
- Buraki przekrój na ćwiartki, ułóż je na blachę i spryskaj oliwą.
- Piecz je w 200 C przez 25 minut.
- Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż ją na maśle.
- Usmażoną cebulę przełóż do garnka, dodaj buraki i bulion.
- Dopraw do smaku i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Wszystko zmiksuj na gładą masę.
- Cały czas miksując dodaj mleko kokosowe.
- Gotowy krem podawaj z uprażonymi płatami migdałów.
Komentarze
Prześlij komentarz