Kokosowy krem z pieczonych buraków

 


O rany, ale mam da Was pyszny przepis na szybki obiad :)
Tym razem z burakami na mleku kokosowym i z migdałami. Obłędnie proste i pyszne.

Składniki: 
350g buraków obranych 
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
20 g masła
500 ml bulionu
400 ml mleka kokosowego 
0,5 łyżeczki gałko muszkatołowej
szczypta chili
prażone płatków migdałów 
sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie: 
  1. Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym.
  2. Buraki przekrój na ćwiartki, ułóż je na blachę i spryskaj oliwą.
  3. Piecz je w 200 C przez 25 minut.
  4. Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż ją na maśle.
  5. Usmażoną cebulę przełóż do garnka, dodaj buraki i bulion.
  6. Dopraw do smaku i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  7. Wszystko zmiksuj na gładą masę.
  8. Cały czas miksując dodaj mleko kokosowe.
  9. Gotowy krem podawaj z uprażonymi płatami migdałów.


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty