Spiralne maczki
Coraz bliżej Święta... Pierwszy przepis mam już za sobą i na pewno przygotuję go jeszcze nie jeden raz i będą to ciasteczka dla Świętego Mikołaja.
Składniki:
ciasto
100 g masła
200 g mąki pszennej
1 żółtko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z pomarańczy
nadzienie makowe
150 g maku
1 białko
0,5 szklanki cukru trzcinowego
kilka kropli olejku migdałowego
Przygotowanie:
Nadzienie makowe
Mak wsypujemy do rondla i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, odcedzamy. Mak mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy, cukier, olejek migdałowy i ubite białko na sztywną pianę. Wszystko mieszamy ze sobą starannie.
Ciasto
Zagniatamy ciasto z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, masła, żółtka i soku z cytryny. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.
Następnie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na duży placek o grubości ok 0,5 cm. Na rozwałkowanym placku wykładamy po całości masę makową. Ciasto zawijamy w ciasny rulon, a następnie kroimy na kawałki o grubości ok 1,5 cm.
Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 15 minut.
Smacznego!
Wyglądają oszałamiająco na pewno ich spróbuje
OdpowiedzUsuń