piątek, 1 grudnia 2017

Spiralne maczki


Coraz bliżej Święta... Pierwszy przepis mam już za sobą i na pewno przygotuję go jeszcze nie jeden raz i będą to ciasteczka dla Świętego Mikołaja. 

Składniki:
ciasto 
100 g masła
200 g mąki pszennej 
1 żółtko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka soku z pomarańczy 

nadzienie makowe 


150 g maku
1 białko
0,5 szklanki cukru trzcinowego
kilka kropli olejku migdałowego



Przygotowanie:

Nadzienie makowe
Mak wsypujemy do rondla i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, odcedzamy. Mak mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy, cukier, olejek migdałowy i ubite białko na sztywną pianę. Wszystko mieszamy ze sobą starannie.

Ciasto
Zagniatamy ciasto z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, masła, żółtka i soku z cytryny. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.

Następnie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na duży placek o grubości ok 0,5 cm. Na rozwałkowanym placku wykładamy po całości masę makową. Ciasto zawijamy w ciasny rulon, a następnie kroimy na kawałki o grubości ok 1,5 cm. 
Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 15 minut. 



Smacznego!


1 komentarz:

  1. Wyglądają oszałamiająco na pewno ich spróbuje

    OdpowiedzUsuń