niedziela, 3 grudnia 2017

Kanapkowy mus buraczany z pomarańczą i orzechami


Z dnia na dzień coraz bardziej marzę o Świętach i nawet nie wiecie jak bardzo chce mi się już jechać do rodziców. Co prawda będzie niezły kocioł bo cała rodzina się zjeżdża ale zawsze jest potem co wspominać.
W tym roku będziemy serwować musy Świąteczne, które świetnie sprawdzą się jako pasty kanapkowe na śniadania Świąteczne. Pierwsza już dziś :) To mus buraczany z bardzo aromatyczną pomarańczą i orzechami włoskimi oraz pinii, delikatnie podsmażany na równie aromatycznym oleju Rydzowym od SEMCO .

Składniki:
1 duży burak ok 300g
1 ząbek czosnku
sok z 1 pomarańczy
garść orzeszków pinii
garść orzechów włoskich 
3 łyżki oleju Rydzowego od SEMCO
sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:
buraka myjemy, osuszamy i owijamy folią aluminiową następnie pieczemy w 200 C przez godzinę.
Na patelni wlewamy olej i podsmażamy czosnek, do tego wrzucamy obranego i pokrojonego w większą kostkę buraka, następnie podsmażamy ok 4 min i zalewamy wszystko sokiem pomarańczowym, przykrywamy i dusimy ok 5 minut.

Ostudzone składniki przekładamy do naczynia miksującego, dodajemy orzechy i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko miksujemy na gładką masę. Gotowy mus przekładamy do słoika :)




Smacznego!



2 komentarze:

  1. Czy można smażyć potrawy na oleju nieradinowanym, tłoczonym na zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest dobre pytanie :) Nie powinno się smażyć na olejach tłoczonych na zimno, jednak tutaj oddajemy olej lekkiej obróbce cieplnej po to aby wydobył aromat czosnku. Podsmażamy czosnek na oleju dosłownie kilka sekund i dodajemy pozostałe składniki, w tym pieczonego buraka, który podczas obróbki cieplnej puszcza dużo soków, tym samym nie pozwala nam aby doszło nadmiernego podgrzania się oleju.

      Usuń