Bożonarodzeniowy słodki chlebek na piwie
Dziś mam kolejną porcję słodkich wypieków Świątecznych. Tym razem to nie piernik ale chlebek Świąteczny z bakaliami i na piwie. Chlebek możemy jeść jak ciasto albo możemy namoczyć w mleku i podsmażyć na masełku, do tego konfitura pomarańczowa i palce lizać :)
Porcja dwie keksówki
Składniki:
3 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła (rozpuszczone)
6 jajek
300 g płynnego miodu
1 szklanka ciemnego piwa
1 opakowanie przyprawy do piernika
300 g bakali
100 g płatków migdałowych
100 g suszonej żurawiny
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
w misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawę do piernika, masło i jajka. Miksując dodajemy miód i piwo. Do mieszanki ciasta dodajemy suszone bakalie, żurawinę i migdały. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do dwóch keksówek wyłożonych papierem pergaminowym.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 50-60 minut, sprawdzając wykałaczką czy ciasto upieczone jest w środku.
Po ostudzeniu chlebka oprószamy go cukrem pudrem.
Smacznego!
rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńTo prawda 😉 Dziękuje 😘
Usuń